Uwielbiam masę krówkową, bo nadaje ciastu niepowtarzalny smak Słodycz ciasta przełamana kwaskową masą śmietanową- cytrynową. Ciasto smakuje wyśmienicie i znika z talerzyków w mgnieniu oka, polecam:)
Ciasto zamiast migdałami można posypać orzechami włoskimi. Zastanawiałam się czym je posypać orzechami czy migdałami ale u mnie w końcu zwyciężyły migdały. Może dlatego że mam kilka ulubionych placków z orzechami a teraz pora na zmianę.
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa śmietanowa
0,5 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Poncz:
3/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
puszka masy krówkowej
5 dag płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24cm wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C.
Studzimy i kroimy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i nasączamy biszkopty.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Na jeden blat biszkopta wykładamy masą śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem
Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.