Uwielbiam takie pyszne, zdrowe i kolorowe dania. Cukinia jeszcze jest w sklepach więc polecam przygotować tę potrawę, składniki można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań. Ważne tylko aby wybierać młodą cukinię z miękką skórkę gdyż przerośnięta skóra cukinii jest gorzka.
SKŁADNIKI
10 ziemniaków
1 młoda cukinia( z miękką skórką)
czerwona papryka
zielona papryka
żółta papryka
4 marchewki
3 cebule
4 pieczarki
60 dag karkówki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karczek myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, cukinię kroimy w grube plastry.
Czerwoną, żółtą i zieloną paprykę kroimy w paski a cebulę w ćwiartki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki a pieczarki w ćwiartki .
Na blachę wykładamy mięso, warzywa,polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa wraz z mięsem pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 180 C.