W sezonie letnim często przyjeżdżają do nas znajomi z którymi grillujemy. Gdy ostatnio przyjechali do nas z wizytą naszykowałam taką karkówkę, mojemu mężowi i gościom bardzo posmakowała i powiedzieli że chcą powtórkę.
Składniki:
1 kg karkówki,
3 łyżki musztardy delikatesowej,
2 łyżki miodu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka ostrej mielonej papryki,
2 ząbki czosnku,
pieprz czarny mielony,
2 łyżeczki przyprawy do karkówki.
Sposób przygotowania:
Karczek umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Musztardę wymieszać z miodem, oliwą, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie obtoczyć z każdej strony w marynacie,ułożyć w misce, odstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie smażyć na grillu 15 - 20 minut, co jakiś czas odwracając.