Ten gulasz zrobiłam dla męża który lubi mięso mielone z różnymi sosami pomidorowymi. Gulasz jest pyszny i doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi chilli. Dla wzbogacenia smaku można dodać bazylię najlepiej świeżą ale może być też suszona.
Składniki
50 dag mięsa mielonego
2 łyżki przyprawy do kurczaka
łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
2 cebule
1 czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
pomidory w puszce
kostka rosołowa
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
chilli
Sposób przygotowania
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Mięso mielone posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i podsmażamy na oleju. Podsmażone warzywa i mięso łączymy ze sobą dodajemy pomidory w puszce i osączoną fasolę. Dodajemy kostkę rosołową, paprykę słodką, doprawiamy solą i pieprzem. Do gulaszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy według uznania chilli. Dusimy jeszcze około 15 minut.