Ostatnio zachciało mi się ciasta orzeźwiającego i wymyśliłam sobie takie z kiwi.Okazało się strzałem w dziesiątkę bo było bardzo pyszne i zniknęło w mgnieniu oka.
Składniki
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa :
0,5 l kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa,
Masa z kiwi:
12 kiwi,
2 łyżki cukru pudru,
2,5 szklanki wody
3 galaretki agrestowe,
Posypka:
10 dag wiórek kokosowych,
2 łyżeczka masła,
3 łyżeczki cukru.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C.
Masa z kiwi: Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać cukier puder. Zagotować i pozostawić na wolnym ogniu około 3 minut gdyż wysoka temperatura rozkłada enzym, który uniemożliwia krzepnięcie galaretki. Miąższ ostudzić i rozgnieść widelcem.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 2,5 szklance wody i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wymieszać z miąższem z kiwi i tężejącą masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce.
Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie wymieszać i wylać na stężałą masę z kiwi.
Posypka: Masło rozpuść na patelni dodać cukier i wiórki kokosowe, prażyć bardzo często mieszając aż nabiorą lekko brązowego koloru. Po ostudzeniu posypać ciasto prażonymi wiórkami kokosowymi.