Uwielbiam wiśnie i często robię to ciasto bo nie jest za słodkie, pięknie się prezentuje na talerzyku a jeszcze lepiej smakuje. Ja akurat do ciasta daję swoje wiśnie w zalewie dlatego latem robię spory zapas, żeby zimą móc cieszyć się smakiem tego ciasta.
SKŁADNIKI
Ciasto:
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki
1 galaretka wiśniowa
oraz
słoik (730g) drylowanych wiśni
3 galaretki wiśniowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka,ciągle ucierając dodajemy po trochu cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową o wymiarach 36x24. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy w poprzek.
1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na jeden blat biszkopta. Zostawiamy trochę masy na wierzch. Chłodzimy.
Wiśnie osączamy z zalewy na sicie. 1galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i wlewamy do soku z wiśni. Odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do stężenia na 10 minut do zamrażalnika. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową dodajemy osączone wiśnie. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wiśnie.
SMACZNEGO