Pierniczki mają to do siebie, że po upieczeniu z reguły są twarde i muszą nabrać mocy. Dzisiejsze pierniczki są inne od razu miękkie i można się niemi od razu zajadać (chociaż te twarde u nas tez szybko znikają). Tylko pamiętajcie przy pieczeniu, że mają być one złote nie brązowe, bo wtedy już tak nie smakują i miękkie też nie są.
Składniki:
0,5 kg mąki20 dag sztucznego miodu1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu4 łyżeczki cukru1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej0,5 kostki masła3 duże jaja1 opakowanie przyprawy do pierników
Rozpuścić w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie ostudzić studzimy. Jajka dodać do mąki wymieszanej z sodą, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło z miodem. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Schłodzić kilka minut w lodówce. Stolnicę posypać mąką i wałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawać pierniki i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.