Bakaliowy placek to takie ciastko w zasadzie na szybko, albo ciastko "chce mi się coś słodkiego". Co było w szafce po świątecznych wypiekach to dodaliśmy i placek gotowy. Tylko morele proponujemydodawać pod koniec pieczenia bo mogą się za bardzo ...
Pejzanka to według encyklopedii PWN zupa jarzynowa na kościach baranich ze słodką kapustą i pomidorami. My znaleźliśmy dwa zupełnie różne przepisy na zupę pod tą nazwą i akurat ten jest bez kapusty a z charakterystycznym dodatkiem ziemniaczanego puree....
Zielone kopytka, zielone ciastko czy zupa, nadszedł czas na zielone kotlety, i nie ma to nic wspólnego z polityką. Jest to danie dla tych co lubią kaszę jaglaną i uwielbiają szpinak, bo tym co za zielonym nie przepadają może być trudno się przekonać. c...
Czasami mamy ochotę na jakąś słodką przekąskę, ale nie taką ze sklepu, tylko domową, pachnącą. To to ciasto jest dla nas, albo i dla Was... Pyszne, wilgotne i miękkie, a polewa gra tutaj pierwsze skrzypce i zadaje szyku. Jest obłędnie słodka, kak...
Przepis naszej Kasi to kotleciki z ryżu i jajek z sosem pomidorowym. Danie to robiła w domu Kasi mama i babcia, i Kasia się podzieliła nim z nami. Składniki proste i dostępne w każdym domu a danie przywołuje smaki dzieciństwa i bezpieczeństwa w domu uk...
Nasz dzisiejszy wypiek w postaci drożdżowych ślimaczków z makiem, może być doskonałym śniadaniem, ale również może zastąpić tradycyjny świąteczny makowiec. Smak podobny a w konsumpcji są wygodniejsze i nie siejemy w koło maku jak ta Baba.....Składniki:...
Zostało wam z innego ciastka trochę mleka w proszku i może jeszcze dzieci pozostawiały w kilku opakowaniach kawałki białej czekolady? Śpieszymy z pomocą a raczej z przepisem jak wykorzystać te składniki i wyczarować coś pysznego. Chwila pracy i można z...
Te paluszki to nawet całe paluchy, a do tego z naszego ulubionego ciasta ziemniaczanego. Dodaliśmy do niego groszek konserwowy i marchewkę pokrojoną w kostkę. Można popróbować z innymi dodatkami. Nam smakowały takie z sosem czosnkowym.Składniki:1...
Jabłek ci u nas dostatek, co jakiś czas dostajemy od dobrych ludzi skrzyneczkę pięknych, soczystych owoców. No i oczywiście je przetwarzamy. Ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy dodawali jabłka jedynie do ciasta, wiedząc że doskonale komponują się z mięsem...
Małe puszyste bułeczki do których możecie dawać wasze ulubione nadzienie. My akurat robiliśmy z domowym budyniem , ale może to być dowolne słodkie nadzienie. Małe, poręczne nadające się na pierwsze czy drugie śniadanie, oraz podwieczorek. Doskonale też...
Każda zupa z dużą ilością warzyw jest dobra i to w naszym wypadku nie ulega dyskusji. A jak jeszcze do takiej jarzynóweczki dodamy trochę soczewicy, by był bardziej sycąca i odrobinę kurkumy dla koloru to już zupa na sto dwa.Składniki:1 łyżka oli...
Misz-masz zapiekany w woreczku do pieczenia. Mało pracy, dużo frajdy i zmywania niewiele. My już to lubimy i dlatego Wam polecamy, do schrupania jest to danie. Czasami człowiek musi pójść na łatwiznę i po prostu wrzucić wszystko do jednego wora i po pr...
Jak już kiedyś wspominaliśmy muffiny to konik jednej z naszych sorek. Dodaje do nich dosłownie wszystko. Dziś króluje granola, biała czekolada i maliny. Z samego czytania ślinka leci. Ciekawe co sorka wymyśli następnym razem. Składniki:2 szklanki...
Bajgle to popularne na całym świecie prawdopodobnie wymyślone przez Żydów drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często są mylone z obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się n...
A właściwie kuleczki kakaowe w panierce kokosowej. Bardzo fajne ciasteczka, proste, smaczne i niezwykle efektowne. Czasami z powodu braku prądu tudzież piekarnika trzeba mieć alternatywę w postaci ciasteczek bez pieczenia i my Wam ją prezentujemy.Skład...
Klopsiki, pulpeciki tudzież inne kotleciki przeważnie smażyliśmy, gotowaliśmy lub dusiliśmy. dzisiejsze są troszkę odchudzone bo z dodatkiem warzyw i w wersji pieczonej. Zdrowsze, nie trzeba myć patelni a smak nawet lepszy. Do tego ulubiona surówka i g...