Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1340
Kategorie
38
Bakaliowy placek
Bakaliowy placek to takie ciastko w zasadzie na szybko, albo ciastko "chce mi się coś słodkiego". Co było w szafce po świątecznych wypiekach to dodaliśmy i placek gotowy. Tylko morele proponujemydodawać pod koniec pieczenia bo mogą się za bardzo ...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Desery
,
Ciasta
Pejzanka I
Pejzanka to według encyklopedii PWN zupa jarzynowa na kościach baranich ze słodką kapustą i pomidorami. My znaleźliśmy dwa zupełnie różne przepisy na zupę pod tą nazwą i akurat ten jest bez kapusty a z charakterystycznym dodatkiem ziemniaczanego puree....
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Zupy
Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Zielone kopytka, zielone ciastko czy zupa, nadszedł czas na zielone kotlety, i nie ma to nic wspólnego z polityką. Jest to danie dla tych co lubią kaszę jaglaną i uwielbiają szpinak, bo tym co za zielonym nie przepadają może być trudno się przekonać. c...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania jarskie
,
Placuszki
,
Kasze
Placek z jabłkami w keksówce
Czasami mamy ochotę na jakąś słodką przekąskę, ale nie taką ze sklepu, tylko domową, pachnącą. To to ciasto jest dla nas, albo i dla Was... Pyszne, wilgotne i miękkie, a polewa gra tutaj pierwsze skrzypce i zadaje szyku. Jest obłędnie słodka, kak...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Ciasta
Kotlety z ryżu i jajek w sosem pomidorowym Kasi
Przepis naszej Kasi to kotleciki z ryżu i jajek z sosem pomidorowym. Danie to robiła w domu Kasi mama i babcia, i Kasia się podzieliła nim z nami. Składniki proste i dostępne w każdym domu a danie przywołuje smaki dzieciństwa i bezpieczeństwa w domu uk...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania jarskie
,
Placuszki
,
Dania wegańskie
Drożdżowe ślimaczki z makiem
Nasz dzisiejszy wypiek w postaci drożdżowych ślimaczków z makiem, może być doskonałym śniadaniem, ale również może zastąpić tradycyjny świąteczny makowiec. Smak podobny a w konsumpcji są wygodniejsze i nie siejemy w koło maku jak ta Baba.....Składniki:...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Ciasteczka
,
Ciasto drożdźowe
Ciasteczka z mlekiem w proszku
Zostało wam z innego ciastka trochę mleka w proszku i może jeszcze dzieci pozostawiały w kilku opakowaniach kawałki białej czekolady? Śpieszymy z pomocą a raczej z przepisem jak wykorzystać te składniki i wyczarować coś pysznego. Chwila pracy i można z...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Ciasteczka
Paluszki ziemniaczane Mateusza
Te paluszki to nawet całe paluchy, a do tego z naszego ulubionego ciasta ziemniaczanego. Dodaliśmy do niego groszek konserwowy i marchewkę pokrojoną w kostkę. Można popróbować z innymi dodatkami. Nam smakowały takie z sosem czosnkowym.Składniki:1...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania jarskie
,
Kuchnia wegetariańska
,
Dania mączno-ziemniaczane
Schab z musem jabłkowym
Jabłek ci u nas dostatek, co jakiś czas dostajemy od dobrych ludzi skrzyneczkę pięknych, soczystych owoców. No i oczywiście je przetwarzamy. Ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy dodawali jabłka jedynie do ciasta, wiedząc że doskonale komponują się z mięsem...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania mięsne
Puszyste drożdżówki
Małe puszyste bułeczki do których możecie dawać wasze ulubione nadzienie. My akurat robiliśmy z domowym budyniem , ale może to być dowolne słodkie nadzienie. Małe, poręczne nadające się na pierwsze czy drugie śniadanie, oraz podwieczorek. Doskonale też...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Desery
,
Ciasteczka
,
Ciasto drożdźowe
Zupa jarzynowa z cukinią i soczewicą
Każda zupa z dużą ilością warzyw jest dobra i to w naszym wypadku nie ulega dyskusji. A jak jeszcze do takiej jarzynóweczki dodamy trochę soczewicy, by był bardziej sycąca i odrobinę kurkumy dla koloru to już zupa na sto dwa.Składniki:1 łyżka oli...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Zupy
Ziołowy kurczak z ziemniakami
Misz-masz zapiekany w woreczku do pieczenia. Mało pracy, dużo frajdy i zmywania niewiele. My już to lubimy i dlatego Wam polecamy, do schrupania jest to danie. Czasami człowiek musi pójść na łatwiznę i po prostu wrzucić wszystko do jednego wora i po pr...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania mięsne
,
Drób
Muffiny z granolą
Jak już kiedyś wspominaliśmy muffiny to konik jednej z naszych sorek. Dodaje do nich dosłownie wszystko. Dziś króluje granola, biała czekolada i maliny. Z samego czytania ślinka leci. Ciekawe co sorka wymyśli następnym razem. Składniki:2 szklanki...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Desery
,
Ciasteczka
,
Muffinki
Szybkie bajgle
Bajgle to popularne na całym świecie prawdopodobnie wymyślone przez Żydów drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często są mylone z obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się n...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania jarskie
,
Ciasto drożdźowe
Kuleczki kakaowe
A właściwie kuleczki kakaowe w panierce kokosowej. Bardzo fajne ciasteczka, proste, smaczne i niezwykle efektowne. Czasami z powodu braku prądu tudzież piekarnika trzeba mieć alternatywę w postaci ciasteczek bez pieczenia i my Wam ją prezentujemy.Skład...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Desery
,
Ciasteczka
,
Ciasta bez pieczenia
Pieczone klopsiki z kukurydzą
Klopsiki, pulpeciki tudzież inne kotleciki przeważnie smażyliśmy, gotowaliśmy lub dusiliśmy. dzisiejsze są troszkę odchudzone bo z dodatkiem warzyw i w wersji pieczonej. Zdrowsze, nie trzeba myć patelni a smak nawet lepszy. Do tego ulubiona surówka i g...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Dania mięsne
1
2
3
Następna
→