Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej ciecierzycy 2 szt. ( 350 400 g ) pieczone buraki 2 ząbki czosnku 4 &...
Jak ten czas leci jeszcze kilka dni i będzie koniec wakacji. Szczęśliwie lato nadal trwa i możemy cieszyć się jeszcze pysznymi warzywami i owocami. Mnie końcówka wakacji zachęciła do przygotowania sałatki na bazie pieczonych buraków i świ...
Taki czerwony barszcz z pieczonymi burakami robi się bardzo prosto, a wychodzi przepyszny, i można go podawać bez mięsa!Składniki na prosty barszcz czerwony z buraków pieczonych2 litry bulionu5 buraczków, średnichśmietana, 4 łyżkiocet, sól, piepr...
Dzisiaj coś dla tych osób, które nie lubią słodkich śniadań zdrowe kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami. Niebo w gębie. Zdjęcie poniżej przedstawia kanapkę w wersji subtelnej chciałam, żeby ładnie wyglądała. Przygo...
W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami. Sekretem tej tart...
Późne lato hojnie obdarza nas owocami i warzywami. Ten niesamowity urodzaj postanowiłam wykorzystać w kuchni i przygotować coś pysznego z jeżynami w wersji na pół słodko. Łącząc świeże jeżyny z upieczonymi burakami nie sądziłam, że będzie to tak...
Upiekłam sporo buraków. Część z nich wylądowała w tarcie, a pozostałą postanowiłam wykorzystać w zupie. Planowałam zrobić zupę krem z dodatkiem chrzanu, ale nie wiedziałam jak ją "ukonkretnić" ;) Po małym rozeznaniu w necie znalazłam przepis na krem bu...