- duża główka kapusty (najlepiej młodej)
- 4 torebki ryżu
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- jajko
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 3 - 4 główki cebuli
- 1 kostka rosołowa
Główkę kapusty umyj, usuń kaczan (nie wyrzucaj!). W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż kapustę do wrzątku i sparz. Oddzielaj liście od główki i wykładaj na talerz. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym wsyp do dużej miski. Ryż i liście pozostaw do przestudzenia. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj do ryżu.
Gdy ryż z cebulą wystygnie, dodaj mięso, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, wymieszaj. Od liści kapusty odetnij twarde końcówki.
Na liście nakładaj farsz i zwijaj gołąbki. Każdy powinien znaleźć na to swoją metodę. Ja nakładam farsz, najpierw zawijam brzeg liścia bliżej mnie, potem zaginam prawy i lewy brzeg, na końcu zwijam gołąbka.
Dno dużego garnka wyłóż pokrojonym na plastry kaczanem (lub ziemniakiem), ułóż gołąbki i zalej rosołkiem przygotowanym z kostki, tak do połowy garnka. Gołąbki przykryj liśćmi, które Ci pozostały.
Gołąbki gotuj, aż kapusta będzie miękka.
Smacznego!