Pudding z nasionami chia to doskonała propozycja na śniadanie. Możecie również zabrać go do pracy, jako drugi posiłek. Z apetytem zjedzą go też dzieci, gdyż jest aromatyczny dzięki cynamonowi, i maślany dzięki prażonym jabłkom.
Takie śniadanie jest bardzo wartościowe, jest bez soli i bez cukru. Za to ma mnóstwo dobroczynnych składników. Dlatego idealnie wpisuje się akcję Cisowianka – Gotujmy zdrowo – mniej soli.
Ten pudding bogaty jest w „superfoods„. Po pierwsze, jagody goi, które są uważane za najzdrowsze owoce na świecie. Dlaczego? Zawierają 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Dodatkowo są bogate w białko – 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych.
Po drugie, nasiona chia. Wystarczą około 2 łyżki stołowe (pamiętajcie, że nie powinniście spożywać więcej niż 3 łyżki dziennie), żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na kluczowe minerały.
Są bardzo bogate w błonnik (mają go 2 razy więcej niż otręby!), białko (szczególnie polecane weganom), magnez (15 razy więcej niż brokuł!), fosfor i wapń (zawierają go 6 razy więcej niż mleko). Dodatkowo mają całkiem sporo witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2, a przy tym mało kalorii. Polecane są osom dbającym o linię a także cukrzykom, bowiem spowalniają wchłanianie cukrów i regulują poziom cukru we krwi (to coś dla mnie! :).
To jeszcze nie koniec dobrodziejstw ;) Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega – 3 (15g nasion zawiera ich 8 razy więcej niż dziki łosoś!), podobnie jak nasz rodzimy len.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka mleka (dowolnego, może być krowie, może być roślinne, np. ryżowe lub migdałowe)
- 4 łyżki nasion chia
- skórka starta z 1 cytryny (użyjcie cytryny bio)
- 1 łyżeczka syropu ryżowego (lub daktylowego lub miodu)
- 4 czubate łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka syropu ryżowego (lub daktylowego lub miodu)
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1,5 łyżki nasion słonecznika i dyni
- 1 łyżeczka syropu ryżowego lub miodu
- dodatkowo na wierzch 1 łyżeczkę jagód goi
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia wsyp do mleka. Dodaj skórkę otartą z cytryny, syrop ryżowy i dobrze zamieszaj. Odstaw na 15 minut. Następnie przelej do 4 szklanki włóż do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej na 2 godziny), aby pudding zgęstniał . Namocz jagody goi.
- Jabłka przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłka (ze skórką) w kostkę.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekane orzechy, pestki słonecznika i dyni oraz jagody goi (dobrze je wcześniej namoczyć). Jak pokryją się masłem, dodaj jabłka, cynamon i syrop ryżowy. Praż aż jabłka nieco zmiękną, ale będą nadal w kawałkach.
- Do szklanek daj po łyżce prażonych jabłek, następnie po łyżce jogurtu naturalnego. Na wierzch daj resztę jabłek i posyp podprażonymi na patelni pestkami słonecznika, dyni oraz namoczonymi jagodami goi.