11 listopada to dzień do świętowania. Poza przypadającym tego dnia Świętem Niepodległości, w rodzinie świętuję urodziny siostrzenicy, a w kościele katolickim wspomina się wówczas św. Marcina. Święty Marcin był kandydatem na biskupa, nie chciał jednak takich zaszczytów. Ukrył się w pobliżu gęsi, które wydały go swym głośnym gęganiem. W rezultacie Marcin został biskupem, a gęś stała się symbolem tradycji dla tego dnia.
Pierś z gęsi to danie nie tylko na 11 listopada :) Możecie zaserwować ją na każde święta. W wydaniu jesiennym proponuję podać ją z pieczoną dynią i dla kontrastu z chutneyem z pigwy i żurawiny, który bardzo podkreśla smak dania. Korzystając z ciepłej tegoroczonej jesieni, całość udekorowałam świeżą nasturcją, która wciąż wdzięcznie kwitnie na balkonie.
Składniki:
1 podwójna pierś z gęsi (z kością i ze skórą ważyła 1,1 kg)
sól, pieprz, majeranek
250-300g obranej dyni
świeże zioła: szałwia, estragon
1 łyżka czutney’a z pigwy i żurawiny (przepis niebawem ;)
Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi umyj i osusz. Ostrym nożem wytnij kość (będzie idealna do rosołu) oraz wystający tłuszcz (nie wyrzucaj go). Po tym etapie obie piersi ważyły 690g.
Skórę gęsto ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, pieprzem i majerankiem. Włóż natarte piersi z gęsi do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Na suchą, zimną patelnię połóż piersi od strony skóry i smaż ok. 7 minut. Podczas smażenia odlewaj na bieżąco powstały tłuszcz. Przewróć pierś na drugą stronę i smaż 2 minuty. W tym momencie zważyłam piersi z gęsi – ważyły już tylko 530g.
nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię pokrój w plastry, ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą i posyp ziołami.
Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do góry i piecz 25 minutw nagrzanym do 180 stopni piekarniku (wstawiam do piekarnika równocześnie dynię i gęś). W międzyczasie polej pierś wytopionym w trakcie pieczenia tłuszczem.
Wyciągnij piersi z gęsi i daj im odpocząć przez 5-10minut. Po tym czasie pokrój w ukośne plasterki – mięso powinno być w środku różowe.
Pierś z gęsi podawaj z pieczoną dynią i konfiturą z pigwy.
Rady
Pamiętaj, aby piersi z gęsi położyć na zimną patelnię od strony skóry. Dzięki temu, że położycie ją na zimną patelnię, tłuszcz się wytopi a skórka będzie chrupiąca.
Podczas smażenia zlewaj powstały tłuszcz, dzięki temu skóra będzie chrupiąca.
Wycięta kość z piersi zachowaj do gotowania rosołu.
Wycięty tłuszcz przetop. Gęsi smalec możesz przechowywać bardzo długo w lodówce. Pamiętaj, że to cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.
W tym roku tradycyjna gęsina na Marcina u nas w domu jest spóźniona o tydzień . Wszystko po to, by mógł jej spróbować solenizant . Dziś na obiad był rosół z gęsi , konfitowane udka i górne części skrzydeł oraz połowa piersi upieczona osobno. Drugą poł...
Syrop z pigwy dla dzieci na odporność to naturalny i bardzo smaczny sposób na utrzymanie malucha w dobrej kondycji szczególnie podczas jesiennych infekcji. Pigwa to niewielki owoc, który możemy znaleźć w wielu ogrodach, nazywana jest polską cytry...
Zaczęły się ferie zimowe i czas wyjazdów. Nie zawsze można coś zjeść robiąc przerwę w podróży, czasem warto zrobić sobie kanapki, które są pod ręką , kiedy zgłodniejemy.Peklowana pierś gęsi to doskonała domowa wędlina. Wędliny kupowane w sklepach są ró...
Już za tydzień święta! Czy macie upieczone pierniki? Ja w tym roku zbyt wiele szykować nie będę i nie zamierzam dodawać przepisów na pierogi, bigosy czy inne tradycyjne dania. Dziś za to dodaję prosty przepis na pieczoną pierś kaczki, która jest …...
Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałamtutaj, duszoną w soku pomarańczow...
Gęsina to mięso delikatesowe. Posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Cenne także z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ 100 g to 99-137 kcal. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to za...
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku przygotowałam pyszny chutney. zaufałam tu bezgranicznie Nigel...
11 listopada to dzień do świętowania. Poza przypadającym tego dnia Świętem Niepodległości, w rodzinie świętuję urodziny siostrzenicy, a w kościele katolickim wspomina się wówczas św. Marcina. Święty Marcin był kandydatem na biskupa, nie chciał jednak t...