Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 szklanki jagód
Kruszonka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 100 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki zagniatamy. W czasie przygotowania ciasta, kruszonkę można schłodzić w lodówce.
Z drożdży trzeba zrobić zaczyn – wsypać je do miski, dodać łyżkę mąki, łyżkę curku i połowę szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, tak by drożdże się rozpuściły. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Gotowy, powiększony zaczyn wlewamy do pozostałej mąki wymieszanej z solą. Zasypujemy cukrem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy lekko, a następnie dodajemy mleko i rozpuszczone ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, tak by było eleastyczne i nie kleiło się. Ciasto zwijamy w kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzamy w samym środku ręką i ponownie je wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwałkować w formie szerokiego prostokąta. Na środek ciast wysypujemy jagody. Zawijamy ciasto w ciasny wałek. Zlepiony wałek kroimy ostrym nożem w grube plastry. Tortownicę smarujemy masłem. Takie kawałki ciasta układamy obok siebie Formę z ciastem przykrywamy zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posypujemy kruszonką i pieczemy bułeczki w 180 stopniach przez 25 minut.