Tym razem przepis na danie obiadowe. Placuszki z cukinii to świetny dodatek do wszelkich sosów, oraz jako samodzielne danie. Można nimi zastąpić placki ziemniaczane gdy na te akurat nie mamy ochoty, lub zjeść na słodko.
Składniki:
- Cukinia - pól dużej
- Marchew - 1 sztuka
- Jajko - 1 sztuka
- Mąka - 3 czubate łyżki
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchew i cukinie myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce. Przetarte warzywa wkładamy na kilka minut do sitka aby odsączyć sok który nie jest nam potrzebny. Do odsączonych warzyw dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę dodajemy stopniowo aby placki nie wyszły za gęste. Na koniec dodajemy 2 szczypty soli i pieprz jeśli placków nie będziemy jeść na słodko, w przeciwnym razie pieprz pomijamy. Na patelnię nalewamy odrobinę oleju i gdy się już mocno rozgrzeje nakładamy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron aż placuszki osiągną złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy placki na talerz na którym leży papierowy ręcznik, pozwoli to pozbyć się nadmiaru tłuszczu który wsiąka w placki podczas smażenia. Mąkę można zastąpić bułką tartą. Gotowe placki idealnie się komponują z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną.