Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest zwarte, ma niepowtarzalny smak i aromat, który zdecydowanie różni się od inny...
Pieprz jest to pnącze dziko rosnące w podrwnikowych lasach Indii i uprawiany w wielu tropikalnych krajach. Elastyczne, lekko zdrewniałe łodygi pieprzowca pną się wokł drzew tropikalnej dżungli, osiągając długość ok 6m. Łodygi uprawnego piep...
Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż
Przyznam się Wam, że od dawna już czekałam na ten miesiąc z dziczyzną. Wprawdzie od pewnego czasu nie jem mięsa, ale pamiętam wspomnienie gulaszu z dzika, którego próbowałam dawno tego na jakiejś oficjalnej międzynarodowej konferencjia. To był niesamow...
Zanim ludzkość udomowiła zwierzęta na porządku dziennym były polowania na zwierzynę łowną. Nawet gdy nauczono się hodować zwierzęta dziczyzna nadal pozostawała uzupełnieniem diety. Mało kto jednak wie, że dziczyzna uważana była za afrodyzjak. Takie szc...
Dziczyzna to bardzo zdrowe, delikatne i smaczne mięso. Najlepiej smakuje w towarzystwie innych darów lasu, np. grzybów.To świetna propozycja na świąteczny obiad.SKŁADNIKI :1 kg schabu, karczku albo łopatki - najlepiej z warchlakamieszanką myśliwska lub...
Kurczak z dynią i grzybami
Aromatyczny grzybowy sos z mięsem i grzybami, to przypomina mi smak dzieciństwa. Najpierw wyprawa do lasu po grzyby, a wokół zapach igieł i rześkie powietrze. To danie to potrawka mamy czyli przeniesiony na talerz kawałek ...
Gulasz z dziczyzny- po polsku, po myśliwskuDzik jest zwierzęciem powszechnie występującym w Polsce. Niemniej jednak podlega sezonowej ochronie. Jest również popularnym zwierzęciem łownym. Dziczyzna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a także...