Pierniki, zarówno te malutkie wieszane na choince ciasteczka jak i piernikowe blaty przekładane masą, są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O tych ciastach trzeba jednak pomyśleć sporo wcześniej, ponieważ aby smakowały dobrze muszą swoje od leżakować i nabrać trochę wilgoci, żeby w święta nie połamać sobie na nich zębów.
Składniki:
1 kg mąki
500 g miodu
1 szklanka cukru
250 g masła
3 łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
125 ml mleka
2 opakowania przyprawy do pierników
3 jajka
Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić, dodać wszystkie pozostałe składniki. i wyrobić ciasto. Staropolski piernik musi długo dojrzewać, dlatego najlepiej wykonać je pod koniec listopada. Ciasto musi leżakować 4-6 tygodni. Do pieczenia zabieramy się na tydzień przez świętami. Dzielimy ciasto an 3 części i każdy blat pieczemy osobno w 180 stopniach. Następnie ciasto przekładamy powidłami śliwkowymi. obciążamy ciężką książką i zostawiamy w wilgotnym, chłodnym miejscu do świąt.
Pierniki można przełożyć samymi powidłami, ja pokusiłam się dodatkowo o standardową masę budyniową.