Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
szklanka cukru
szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 śmietan fix
2 opakowania cukru waniliowego
1/2 pestek granata
Dzień wcześniej zacząć rozmrażać szpinak. Jajka ubić z cukrem na białą błyszczącą masę, następnie małym strumieniem dodawać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal mieszać. Szpinak dobrze odcisnąć rękami lub w szmatce i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
Śmietanę upić z serkiem mascarpone, pod koniec dodać cukier waniliowy i śmietan fix.
Odciąć wierzchnią warstwę ciasta i pokruszyć. Masę wyłożyć na ciasto a na wierzch pokruszone ciasto i pestki z granata.