Ciasto czekoladowe.. bez czekolady..
Niespodziewani goście.. w domu ani margaryny, ani owoców, ani tym bardziej czekolady..
Tak więc z pomocą aromatu czekoladowego, kakao i oleju wyczarowałam pyszne ciacho :)
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 jajka
5 łyżek wiórek kokosowych
15 ml syropu czekoladowego
(użyłam szklanki o pojemności 350ml!)
lukier:
1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
odrobina soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cukrem, kokosem i proszkiem do pieczenia.
Jajka, jogurt, olej, syrop mieszamy widelcem w osobnej misce.
Na koniec dokładnie mieszamy składniki suche z mokrymi.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy sok z cytryny - dalej ubijamy.
Na koniec dodajemy stopniowo cukier puder - masa ma być gęsta, jednolita i błyszcząca
Na ostudzone ciasto nakładamy lukier, łyżką formujemy stożki, i posypujemy kokosem.
Smacznego :)