Dziś króciutko. Myślałam nad tym, w jaki sposób mogę wykorzystać truskawki, same truskawki z galaretką wydają mi się trochę przejedzone, ale jeszcze nie na tyle by mi się znudziły. Trzeba kombinować i wykombinowałam. Przed Państwem „Truskawkowa rozkosz” czyli ciasto biszkoptowe z truskawkami z mascarpone :)
Składniki na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki (nie kopiasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa:
250 g mascarpone
0,5 kg truskawek (a nawet mniej)
4 żółtka
5 łyżek cukru
2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe
1 szkl. wrzącej wody (do rozpuszczenia galaretek)
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy żółtka i wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Łagodnie mieszamy bądź miksujemy na najwolniejszych obrotach. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 30 min. Masa: Żółtka miksujemy z cukrem by powstała prawie biała puszysta pianka (tak z 8 min.). Dodajemy mascarpone i wlewamy lekko zmiksowane wcześniej truskawki. Rozpuszczamy galaretki. Wlewamy do masy, i wstawiamy na chwile do lodówki by sie masa lekko stęrzała. Po ok. 20 min. wyjąć z lodówki. Podsumowanie: Biszkopt przekrajamy na dwie części, na spód wlewamy masę (oczywiście w formie!).Buźka!