Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy i porady kulinarne
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
806
Kategorie
40
Koktajl z papają i miodem.
Składniki :1 dojrzała papaja ( około 50 dkg ) 2 pomarańcze 1 łyżka miodu1 szklanka wody2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z malin 5 kostek loduDojrzewające owoce papaiSposób wykonania :Papaję umyj, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Koktajle owocowe i warzywne
Mleczny koktajl brzoskwiniowy.
Dojrzewające brzoskwinie Składniki :4 duże dojrzałe brzoskwinie 1/2 szklanki świeżego mleka 1 szklanka wystudzonego naparu z czarnej herbaty 1/4 łyżeczki mielonego imbiru5 kostek loduSposób wykonania :Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Koktajle owocowe i warzywne
Lemoniada z pomarańcza.
Duże orzeźwienie ! Składniki :5 dojrzałych pomarańczy4 cytryny1 szklanka dojrzałych malin ( około 12 dkg )4 łyżki cukru ( cukier możesz zastąpić miodem )3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej8 kostek lodu lub zimna wodaSposób wykonania :...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Lemoniady + oranżady dla ochłody
Koktajl szpinakowy z odrobiną rzodkiewki ( Zawiera mnóstwo witamin i kwas foliowy ).
Szpinak jest smaczny i bardzo zdrowy ! Dzięki zawartym w nim składnikom chroni nasz organizm przed nowotworami i miażdżycą. Dostarcza dużych ilości żelaza, potasu i kwasu foliowego.Składniki :2 szklanki szpinaku 10 rzodkiewek 1/2 szkl...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Koktajle owocowe i warzywne
Grzane wino z przyprawami.
Składniki :1 butelka czerwonego wina ( może być słodkie, półsłodkie lub wytrawne )1 szklanka wody2 łyżki cukru ( ilość cukru możesz dobrać wg. smaku, oraz od rodzaju wina )2 łyżki płynnego naturalnego miodu1 laska wanilii15-18 goździków ( możesz ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Smoothie z gruszki i szpinaku ( doskonałe na drugie śniadanie ! ).
Składniki :2 duże dojrzałe gruszki 1 szklanka świeżego szpinaku 1 szklanka mleka owsianegoSposób wykonania :Gruszki i szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą . Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj np. w ble...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Koktajle owocowe i warzywne
Likier Toffi.
Prosty i smaczny likier toffi. Może go przygotować każdy. Jego zaletą jest też to, że nie musi on leżakować.Składniki :2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 1 l czystej wódki 40%Sposób wykonania :Zamknięte puszki mleka włożyć do garnka ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Koktajl owocowy z białkiem konopnym ( doskonały po ciężkim wysiłku fizycznym ).
Koktajl ten zawiera dużo białka i wiele innych witamin i minerałów, które są niezbędne po ciężkim wysiłku fizycznym np. po ciężkiej pracy lub treningu sportowym. Większość z nas w dzisiejszych czasach ciężko pracuje więc polecam ten k...
Przepisy i porady kulinarne
Koktajle owocowe i warzywne
Jak łatwo zdjąć sztuczną osłonkę z ugotowanej parówki.
Sztuczna osłonka łatwo zejdzie nam z ugotowanych parówek, jeżeli zaraz po ugotowaniu polejemy je ( np. na sitku lub cedzaku ) zimną przegotowaną wodą. Nie polewajmy zbyt długo zimną wodą , aby nasze parówki nam zbytnio nie wystygły. T...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Jak pozbyć się zapachu przypalonej potrawy.
W celu pozbycia się zapachu przypalonej potrawy z pomieszczenia, należy wlać do garnka około litra wody, zagotować. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej kilka plasterków cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka, kilkanaście m...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Porządki
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ).
Dziś podam Wam przepis na domowy pasztecik. Pamiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pa...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Co zrobić, aby parówki, kiełbasa nie popękała nam podczas gotowania.
Parówki czy kiełbasa przygotowywana na gorąco nie popęka nam, jeżeli nalejemy zimnej wody do rondelka, włożymy do niej parówki lub kiełbasę i postawimy na ogień. Gdy woda prawie już zaczyna wrzeć, należy przykręcić płomień na mniejszy tak, aby pa...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Co zrobić, aby kruche ciasto było smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Kruche ciasto będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne jeżeli część mąki zastąpimy drobno zmielonymi orzechami włoskimi. Mielone orzechy mieszamy z mąką po jej przesianiu przez sitko. Na 0,5 kg mąki możemy dać np. 2 czubate ły...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka melonowa.
Składniki :2 obrane, słodkie melony 80 dkg cukru0,5 l wody 4 łyżeczki soku z cytryny 1 l spirytusu 95 % 120 ml jasnego rumu Sposób wykonania :
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Likier na kawie rozpuszczalnej.
Składniki :2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 30 dkg cukru1 cukier waniliowy 150 ml spirytusu 95 %Sposób wykonania :
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Nalewka gruszkowa ( łatwa ).
Składniki :1 kg dojrzałych ( ale nie przejrzałych ! ) gruszek "klaps"30 dkg brązowego cukru 250 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania :Gruszki umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, zostaw trochę pestek. Miąższ pokrój na małe kawałki...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
←
Poprzednia
22
23
24
25
26
Następna
→