Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
184
Kategorie
809
Walcząca o karmiące czy gastroterrorystka?
Gdy gospodarz zwraca swojemu gościowi uwagę, a w odpowiedzi otrzymuje pozew sądowy z żądaniem odszkodowania za dyskryminację, to gość ów: a) walczy za ideę? b) chce zarobić? a może c) ma kłopot z kindesztubą? Poruszam temat, który popłynął falą tak sze...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Obsługa w restauracji
,
Karmienie piersią
,
Restauracja wolna od dzieci
Od dziś na pewno nie zjesz w Gdańsku byle gdzie!
Jest już na rynku pierwszy profesjonalny przewodnik po gdańskich restauracjach Smaki Gdańska. Znalazły się w nim 32 wybrane adresy, z których dziewięć przygotowało dla swoich gości specjalną gdańską przystawkę. To doskonały moment na premierę restaurac...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
Top 5 festiwali smaku w Polsce
Jedzenie na świeżym powietrzu ma dziś miliony fanów. Potwierdzają to wszędobylskie święta przeróżnych produktów, z których większość niewiele ma wspólnego z dobrą kuchnią. Zdezorientowanych i chętnych na dobre zapraszam na pięć najlepszych polskich fes...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
O wydarzeniach
,
Slow food
,
Terra Madre Slow Food Festival
,
Europejski Festiwal Smaku
,
Festiwal Smaku w Grucznie
,
Gruczno
,
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
,
Europa na Widelcu
,
Festiwal Smaków Food Trucków
,
Festiwal smaku
Top 5 najciekawszych restauracji na Półwyspie Helskim
Kajtserferzy, parawaningowcy, tekstylni i ci zdecydowanie nie na Półwyspie Helskim jest dziś cała Polska i pół Europy. Jest lans, szok i tłok, na plażach brak miejsc, na deptakach nie da się przejść, a Przewozy Regionalne nie dają rady przewozi...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Z podróży
,
Hotelowa restauracja
,
Chałupy
,
Hel
,
Łóżko - Jastarnia
,
Maszoperia
,
Restauracja 77
,
Stara Wędzarnia
,
Weranda
Top 5 najmodniejszych restauracji w Warszawie
Nowoczesne, acz klasycznie powściągliwe, firmowane przez znane nazwiska, pokazujące polską kuchnię od atrakcyjnej strony, ale przede wszystkim zatłoczone i uwielbione przez warszawiaków – poznajcie 5 adresów, pod którymi żyje Warszawa. 1. Elixir przy P...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Dom Wódki
,
Aioli
,
Elixir
,
Dyletanci
,
Kieliszki na Próżnej
,
Uki Uki
Top 5 restauracji hotelowych w Polsce
Ten ranking pokazuje, że także w hotelach, powszechnie utożsamianych z nudą all inclusive, kryją się prawdziwe perły. W pięciu głównych miastach Polski wyszukałem pięć hotelowych restauracji prowadzonych przez znanych szefów kuchni. Przyda się na wakac...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Zafishowani by Daniel Chrzanowski
,
Cucina by Ernest Jagodziński
,
Hotelowa restauracja
,
Sfera by Sebastian Krauzowicz
,
Great American Grill by Miłosz Kowalski
,
Platter by Karol Okrasa
Te toksyczne polskie ryby…
Regularnie z początkiem każdego lata uaktywniają się wysoce egzaltowani siewcy histerii, którzy w poczuciu podszytej tabloidem misji przestrzegają przed trucizną, jaką nieść mają bałtyckie ryby. W zasadzie niewiele można z takimi histerykami począć poz...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Gastro-hipsteryzm
,
Hipster
,
Bałtyckie ryby
,
Bałtyk
,
Dorsz
,
Flądra
,
łosoś
,
Ryby
Budapesztańskie Smakołyki. 4. Csárda
Tradycyjne restauracje węgierskie w centrum Budapesztu to cepeliada całkiem kosztowna. Dlatego w poszukiwaniu tych autentycznych należy od centrum nieco się oddalić. Którą restaurację z tradycyjną kuchnią węgierską wybrać w Budapeszcie? Spacerowicze og...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Budapeszt
,
Czarda
,
Megyeri Csárda
,
Somlói galuszka
Budapesztańskie Smakołyki. 3. Kávéház
Liczba eleganckich kawiarni nawiązujących do stylistyki tradycyjnej austrowęgierskiej Kaffeekultur przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Odwiedziłem tylko trzy, ale za to jakie! Pod względem liczby kawiarni ale i elegancji tychże Budapeszt z pewnością...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Budapeszt
,
Central Kávéház
,
Gerbeaud
,
Gundel
,
Kawa Emilia Gerbeaud
,
Naleśniki a'la Gundel
Budapesztańskie smakołyki. 2. Gourmet Festival
W końcówce maja do Budapesztu zjeżdżają najlepsi węgierscy restauratorzy, a za nimi tysiące smakoszy. Wszyscy stają się częścią Gourmet Festival, wydarzenia, które kreśli mody i sankcjonuje trendy. Na tegoroczną edycję wybrałem się i ja.YT1 Wydarzenie ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Budapeszt
,
Ákos Sárközi
,
Bistro Borkonyha
,
Gourmet Festival
,
Restauracja hotelu Boscolo
,
Restauracja Rosenstein
Budapesztańskie smakołyki. 1. Hala i Wieloryb
Na naddunajskim tarasie dobrze smakuje nawet zwykły koźlak, ale Budapeszt kryje o wiele więcej smakołyków. Zapraszam. Do Budapesztu mamy niedaleko, a ostatnio zdaje się, że nawet znacznie bliżej i to przecież nie dlatego, że połączenie otworzyły tanie ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Budapeszt
,
Kolej
,
Podróżowanie
,
Odyseja kolejowa
,
Węgry
Pięć emocji po Nocy Restauracji
Zachwyt, zdziwienie, rozkosz, rozczarowanie i zaskoczenie – skoro Noc Restauracji generuje tak różne emocje, to przed nami zapewne jeszcze niejedna edycja Po dwóch dekadach wielkiej postpeerelowskiej gastro-smuty krystalizuje się wreszcie w Polsce ryne...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
O wydarzeniach
,
Noc Restauracji
Moja europejska odyseja kolejowa
Jaki jest sens podróży z Włoch do Polski koleją? Taki sam jak sens filozofii slow food, której Włochy są zarzewiem. Przyznam, że skorzystałem z okazji, bo miałem i sposobność goszczenia w Piemoncie i dość dużo czasu, wybrać się koleją. Na podróż na zna...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Slow food
,
Bra
,
Włochy
,
Kolej
,
Podróżowanie
,
Europa
,
Odyseja kolejowa
,
Sery włoskie
Deko eko
Wczoraj w koszyku z wyprzedażami w Tesco zauważyłem mąkę żytnią „eko” przecenioną z 10 zł na 5. Nie dałem wiary, więc poszukałem regału, na której taka mąka stoi nieprzeceniona. Trochę mi zajęło znalezienie odpowiedniego sektora, bo sklep duży, a ja ja...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Zdrowa żywność
,
Ekologiczna żywność
,
Edukacja żywieniowa
,
EKO
,
Przemysł spożywczy
,
Naturalna żywność
Piłeś już wodę z młodego kokosa?
Świat oszalał na punkcie wody kokosowej i coraz liczniej sięga po aluminiowe puszki, w których doń dociera. A gdyby tak pić ją w wprost z młodego orzecha? Czemu nie, młody kokos jest już w Polsce. Wybrałem się niedawno na III Warszawskie Targi Żywności...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
O wydarzeniach
,
III Warszawskie Targi Żywności i Napojów
,
Kokos
,
Szubryt
,
Woda kokosowa
Cucina, Poznań i kolacja na 88 rąk
4 głośne nazwiska, 44 kucharzy, cukierników, kelnerów i sommelierów, 130 gości i 10 dań dla każdego – a to wszystko w ciągu pięciu godzin, które minęły w okamgnieniu. Kiedy tłumacz niemieckiej sztuki Mögliche Begegnung wpadł na pomysł zatytułowania jej...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Bez kategorii
,
Restauracja Ernesta Jagodziskiego Cucina
,
Ernest Jagodziński
,
Kolacja na 88 rąk
,
Restauracja Cucina
,
Dominik Narloch
,
Paweł Mieszała
,
Tomasz Jakubiak
←
Poprzednia
7
8
9
10
11
Następna
→