Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
184
Kategorie
809
Średniowiecze na talerzu
Kuchnię wieków średnich powszechnie kojarzy się z drewnianą miską ascetycznej strawy pochłanianej w modlitewnym skupieniu, jednak aż tak skromnie nie było. Czy kogoś może dziś interesować kuchnia sprzed wieków? Zaiste, może, wystarczy rozejrzeć się wok...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Jarosław Dumanowski
,
Aleksandra Kleśta-Nawrocka
,
Maciej Nowicki
,
Bartłomiej Witkowski
,
Bogan Gałązka
,
Karol Okrasa
,
Kuchnia średniowiecza
Dużo, tanio, Polska!
Co stanowi o sukcesie restauracji? Znane nazwisko? Lokalne surowce? Dbałość o szczegół? Ależ skąd! Po prostu żarełko! A niech to! Żarełko! Myślałem, że nigdy nie użyję tego słowa, bo nic nie zniechęca mnie do dyskusji na temat gastronomii bardziej niż ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Aioli
,
Berek
,
Polskie śniadanie
,
Bar mleczny
,
Makro
,
Raport Makro
,
śniadaniarnie
,
Trendy kulinarne
W gastronomii liczy się tylko prestiż
Jakość, świeżość, lokalność, sala pełna gości, zadowolenie i kasa pełna wysokich nominałów – to dziś frazesy. Miarą sukcesu jest tylko prestiż. Z zaciekawieniem przysłuchiwałem się wykładom i dyskusjom podczas zorganizowanej z wielkim rozmachem konfere...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
O wydarzeniach
,
Blogerki kulinarne
,
Blogi recenzenckie
,
Piotr Bikont
,
Prestiż restauratora
,
Krytyk Kulinarny
Jak uczyć dzieci kultury jedzenia?
Coraz częściej pytamy, jak uczyć dzieci zasad dobrego żywienia i kultury posiłku? Japończycy od lat znają odpowiedź. Edukacja żywieniowa młodego pokolenia to już konieczność. Jeśli dzisiejsze dzieci mają być w przyszłości zdrowe, muszą nauczyć się jada...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Zdrowa żywność
,
Edukacja żywieniowa
,
Kultura jedzenia
,
Kultura przy stole
,
Stołówka
,
żywność w szkołach
,
życie w japonii
Suchość pochwy o poranku
Dotąd media obrzydzały mi kolację, teraz zajęły się także śniadaniem. Regeneracja pochwy w porannym programie telewizyjnym? Gdzie są granice? Pokaż mi twoje reklamy, a powiem ci, kim jesteś – tak sparafrazuję znane powiedzonko, bo właśnie ono doskonale...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
W mediach
,
Leki na erekcję
,
Leki na grzybicę
,
Leki na suchość pochwy
,
Problemy z erekcją
,
Reklama
,
Reklamy leków
,
Suchość pochwy
,
Telewizja śniadaniowa
Przewrotny Michelin
W dyskusji nad rachowaniem gwiazdek dla Polski i liczbą miast dostrzeganych przez inspektorów umyka pewna przewrotna ciekawostka, która wiąże się z gwiazdkową bohaterką tego sezonu, restauracją Senses Tradycyjnie jak co roku po publikacji czerwo...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Gwiazdki michelin
,
Restauracja Senses
,
Michelin
,
Przewodnik Michelin
,
Cynabon
,
Restauracja Fäviken
,
Restauracja Maaemo
,
Restauracja Noma
Kto oszukuje na wadze w supermarketach?
Kilka dni temu sieć obiegł bulwersujący filmik, na którym klient supermarketu prezentuje, jak się oszukuje na wadze. Bulwersujące! Filmik był zupełnie niewinny, jak wiele innych zaproponowanych mi do obejrzenia przez Facebook, a do tego z pozoru w ogól...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
W mediach
,
Oszustwa medialne
,
Produkty marki supermarketu
,
Trol internetowy
Mit Ameryki i mrzonki z kubła
Amerykański mit wciąż działa na naszą wyobraźnię, ale gastronomowie, którzy chcą nam ów mit sprzedawać, powinni go najpierw zrozumieć. Amerykańska kuchnia w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl pełne tłuszczu, cukru i soli przekąski, które tuczą zac...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Kanapka
,
American dream
,
Black Angus
,
Burgery
,
Harry & Ida’s
,
KFC
,
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia żydowska
,
McDonald's
,
Mile End
,
Pastrami
Kto ma prawo do ekologiczności?
Wojujący ze smogiem ekolodzy od powietrza nadepnęli na odcisk ekologom od jaj. Zawrzało, a ja pytam: czy do ekologiczności można mieć prawo? W minionym tygodniu ledwo poruszyłem niszowe zagadnienie, które kilka dni wcześniej pojawiło się w prasie, a z ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Ekologiczna żywność
,
Bio
,
Dioksyny
,
Organic
,
Warzywa
Jedzeniowy hipster pożyje krócej
Od pożywienia do sztuki – tak ewoluowało jedzenie. Wielu się po drodze zdążyło pogubić. Cóż, umrą wcześniej, ale w glorii hipstera. Pożywienie i strawa – tym było dla zwykłego człowieka jedzenie w czasach, gdy jeszcze żył w zgodzie z przyrodą i w rytm ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Gastro-hipsteryzm
,
Hipster
Jak restauratorzy miażdżą społecznościowych recenzentów
Denerwuje mnie życie, to sobie coś skrytykuję – myśli frustrat. Takich jak on są tysiące, a owoców ich pracy krocie więcej. Chamstwo, hejt i hienizm kwitną w najlepsze ale bezkarność powoli się kończy. Gdzie te czasy, kiedy z pietyzmem otwierało się pa...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
W mediach
,
Obsługa w restauracji
,
Blogerki kulinarne
,
Restauracja
,
Hejterzy
,
Jak wybrać dobrą restaurację
,
Prawa konsumenta
5 gwarantów sukcesu wędlin Besos Magdy Gessler
Oto cała piątka w skrócie: jeden milion na stałe, dwa co tydzień, wiele przez lata, kilkadziesiąt ton i to w ciemno, do tego szum, celebryci, gwiazdy no i futerko, buziaczek i Bentley wyjaśniam w tekście. Czy ktoś jeszcze nie słyszał o p...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Magda Gessler
,
Parówki
,
Besos Magdy Gessler
,
Botulina
,
Azotyn sodu
,
Biała kiełbasa
,
Fani Magdy Gessler
,
Sól peklowa
,
Szymon Majewski
Gwiazdy na lodzie czyli karnawał z parówką!
Jakoś tak się składa, że rok za rokiem, zawsze na początku karnawału, kulinarne media przysparzają mi mnóstwo materiału do kolażu. No to orkiestra, tusz! Obrażony manager pewnego hotelu, który kilka lat temu wwirował Magdę Gessler w akcję promocyjną, k...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
W mediach
,
Magda Gessler
,
Małgorzata Rozenek
,
Maciej Nowak
,
Wojciech Modest Amaro
,
Projekt Lady
Kolacja *Michelin dla bezdomnych
Bezdomni w nowojorskiej restauracji z gwiazdką Michelin? To nie żart. Ba, za tym groteskowym z pozoru wydarzeniem kryje się prawdziwa historia, którą ktoś pewnie kiedyś opowie w hollywoodzkim stylu. Polityka gastronomów wobec bezdomnych jest spójna, ja...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
W mediach
,
Restauracja
,
Masterchef
,
Bezdomni
,
Michelin
,
Hell's Kitchen
,
Junoon
,
Nowy Jork
,
Vikas Khanna
Redzepi u Jiro – najciekawsze wydarzenie 2015
Jedno z najciekawszych wydarzeń minionego roku, które umknęło mass-mediom, to spotkanie Jiro Ono z René Redzepim W atmosferze wysypu kulinarnych horoskopów i prób przewidywania gastrotrendów na nowy rok, ja postanowiłem zatrzymać się na chwilę przy wyd...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Andy Hayler
,
Jiro Ono
,
Jiro śni o sushi
,
René Redzepi
5 rad jak zyskać popularność w gastrosieci
W ramach karnawałowych marzeń o roku pełnym sukcesów wielu śni o rzeczywistej popularności w wirtualnej sieci. Pięć tanich i skutecznych sposobów na megapopularność podaje kandydat na nowego Dyrektora Internetu, Medianusz Błogo-Sfery Krytyk Kulinarny: ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
W mediach
,
Blogerki kulinarne
,
Manipulacja
,
Blogerki modowe
,
Sukces
←
Poprzednia
8
9
10
11
12
Następna
→