Zupa Cebulowa jest pyszna. Tradycyjnie podana z grzanką z serem Gruyère. Klasyka, którą wszyscy już znają, jednakże można trochę poeksperymentować. Zamiast zapiekać zupę, zrobiłem grzanki i
Chipsy Serowe, które nazywam także Dachówkami. Tak podana zupa zainteresuje Waszych gości i podsyci apetyt na dalsze dania. Mniam mniam! :D
Ponieważ zupę robiłem na oko, według swojego smaku, podaję przepis którym się inspirowałem - Michel'a Moran'a.
- 1 kg cebuli
- 150 ml białego wina
- 600 ml bulionu, najelpiej wołowego
- 3 łyżki masła lub olej
- tymianek suszony/świeży
Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku rozgrzej olej lub masło. Wrzuć cebulę, posyp od razu solą, żeby puściła sok. Smaż na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula zmieni kolor na brązowy/złoty, dodaj trochę tymianku i zalej cebulę winem, żeby zebrać wszystkie smaki z dna. Kiedy cały alkohol odparuje dodaj bulion, dopraw jeśli trzeba i gotuj na małym ogniu ok.10 minut.
Aby zrobić grzanki, pokrój kromki chleba lub bagietkę w kostkę, włóż do pieca nagrzanego do 100 stopni C i susz na termoobiegu.
Przepis na Dachówki/Chipsy znajdziecie
TUTAJ.
Smacznego!