W dobie wszechobecnej mody na diety bezglutenowe, przepis na zwykły biały chleb może się wydawać zupełnie nie na miejscu. Ja sama zdecydowanie częściej wybieram pieczywo z mąki pełnoziarnistej bo tak zdrowiej. Trudno jednak przekonać do pieczyw...
Skoro jest jesień, tonastole koniecznie musi pojawić się dynia! Możliwości jej wykorzystania jest naprawdę wiele, zaczynając odmakaronów, naciastach kończąc. My proponujemy dzisiaj sałatkę zpieczoną dynią, kaszą pęczak, wł...
Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę. Wnętrze chleba ma ciemny kolor, a to za sprawą dodatku gryki, miąższ jest lekko wilgotny i bardzo sp...
Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę oraz bardzo smaczny miąższ z dodatkiem prażonych orzechów włoskich, które nadają mu wspaniałego, wyszukanego s...
Dzisiaj coś dla miłośników kaszy jaglanej, która jest bardzo łaskawa dla naszego organizmu i działa odkwaszająco. Warto ją przemycać w swojej kuchni, nawet chleba. Zostało mi z obiadu trochę ugotowanej kaszy i dodałam ją do ciasta na chleb orkiszowy na...
Kolejna propozycja ze śliwkami w roli głównej. Tym razem dodałam je do ciasta na chleb orkiszowy na zakwasie. Połówkami owoców ozdobiłam też wierzch chleba. Do ciasta można dodać miód i cynamon i pójść w słodką stronę lub np. rozmaryn, aby dodać mu jes...
16 października, to Światowy Dzień Chleba, a do tego jutro sobota i sobotnie pieczenie chleba :) Z tej okazji łapcie małe
The post Światowy Dzień Chleba! appeared first on Pan Koza.
Orkiszowy karobowy dutch baby z pieczonym winogronem, gruszką i orzechami włoskimiDutch baby, czyli pieczony naleśnik.Proporcje bardzo zbliżone do tych tradycyjnych, jednak po upieczeniu smak diametralnie się różni.Najlepiej smakuje oczywiście z sezono...