Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania!
Składniki:garść mixu sałat
4 plastry mozarelli
8-10 rzodkiewek
kilka listków szczawiu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
sól ziołowa
pieprz czarny
papryka słodka mielona
Sposób przygotowania:Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu, a na niej plastry mozarelli. Na każdy plaster kładziemy po 2-3 plasterki rzodkiewki, a pod spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie. Oprószamy całość słodką papryką mieloną. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia).