Sałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa!
Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło! Myślałam, że roszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową - też bardzo dziecku smakowała ;))
Składniki:garść mixu sałat
3 garście roszponki
6 truskawek
1/2 granata
1/2 ćwiartki arbuza
garść kiełków (dowolne)
2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach
Sos:1/2 ćwiartki arbuza
5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:Z połowy ćwiartki arbuza łyżeczką wykrawamy małe kuleczki (można też pokroić w kostkę). Sałatę mieszamy z roszponką, przekładamy do salaterki, posypujemy kiełkami i wiórkami selera (zostawiamy odrobinę na wierzch). Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera.
Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos.
Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem.