Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany w procesie przygotowania. Czarny bez wspomaga procesy obronne organizmu (kto z nas nie zna dobroczynnych właściwości soku z czarnego bzu?), dlatego warto go wprowadzić do diety, w szczególności w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia, czyli jesienno-zimowym. Leki (i substancje wspomagające procesy leczenia i nabierania odporności) pochodzące z naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim.
Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;)
Składniki:
1 duży płat ciasta francuskiego
1 jabłko
8 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz
2 łyżki mleka*
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w 8 części - wyjdą nam mniej więcej kwadraty (choć to zależy od wielkości ciasta). Każdą część smarujemy łyżką dżemu z czarnego bzu zostawiając suche brzegi. W jeden róg każdego kwadratu kładziemy kawałek obranego ze skórki jabłka i zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem (*czynność nie konieczna, można piec bez smarowania lub posmarować roztrzepanym jajkiem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut (do ładnego zrumienienia).
Z moich rogalików wypłynęło trochę dżemu - jest to efekt wspólnego zawijania z Zuzią :) jedyny, który od początku do końca zawinęłam sama wyszedł doskonały i nic nie wypłynęło - za to został jako pierwszy zjedzony zanim zdążyłam pomyśleć od podmianie na inny :)
Kto z Was lubi naleśniki? Ja je uwielbiam w każdej wersji, wytrawnej czy słodkiej. Teraz na wiosnę polecam je moczone w obłędnym maślanym sosie...
The post Naleśniki z truskawkami i kwiatami czarnego bzu appeared first on Studio Kuchnia.
Sezon na kwiat czarnego bzu wciąż trwa. Białe kwiaty widać wszędzie. Przy drodze, na łąkach, a nawet w lesie. Ja najchętniej zrywam je właśnie w lesie, z dala od samochodów i innych zanieczyszczeń. Nie sposób przejść obok nich obojętnie pachną ...
Lubicie naleśniki? Jeżeli tak, to mam dla was propozycję,która na pewno się wam spodoba. To tort naleśnikowy. można go podać jako słodki posiłek, lub jako deser. Sprawdzone na grupie nastolatek, przez telefon krzyczały, że im smakowało :) naleś...
Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to n...
Na to, co dzieje się w ostatnim czasie za oknem brak mi zwyczajnie słów. Jako osoba, która energię witalną czerpie między innymi ze słońca, chodzę ostatnio totalnie bez życia i staram się umilać sobie życie małymi przyjemnościami. Jedną z nich jest gor...
SuperStyler blog modowy, kulinarny, lifestylowy, uroda i zdrowie, fitness, stylizacje.
Aromatyczny i delikatny syrop z kwiatów czarnego bzu, jest wspaniałym dodatkiem do koktajli, deserów czy herbaty. Kwiaty czarnego bzu mają działanie zdrowotne, wzmacniają odporność, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, działają oczyszczająco, ...
Wrzesień to miesiąc w którym dojrzewają owoce czarnego bzu i podczas jesiennych spacerów warto nazrywać ich trochę, ponieważ przygotowane z... read more
Ten wpis Konfitura z owoców czarnego bzu pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, ...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
W ostatnim numerze kwartalnika (wcześniej dwumiesięcznika) E!stilo znajdziecie cztery moje przepisy, wraz ze zdjęciami: znane wam z blogu ciasta: mazurek amarantusowy z daktylami, dżemem i polewą czekolaldowo-sezamową oraz amarantusowe z jabłkami i owo...