Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany w procesie przygotowania. Czarny bez wspomaga procesy obronne organizmu (kto z nas nie zna dobroczynnych właściwości soku z czarnego bzu?), dlatego warto go wprowadzić do diety, w szczególności w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia, czyli jesienno-zimowym. Leki (i substancje wspomagające procesy leczenia i nabierania odporności) pochodzące z naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim.
Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;)
Składniki:
1 duży płat ciasta francuskiego
1 jabłko
8 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz
2 łyżki mleka*
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w 8 części - wyjdą nam mniej więcej kwadraty (choć to zależy od wielkości ciasta). Każdą część smarujemy łyżką dżemu z czarnego bzu zostawiając suche brzegi. W jeden róg każdego kwadratu kładziemy kawałek obranego ze skórki jabłka i zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem (*czynność nie konieczna, można piec bez smarowania lub posmarować roztrzepanym jajkiem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut (do ładnego zrumienienia).
Z moich rogalików wypłynęło trochę dżemu - jest to efekt wspólnego zawijania z Zuzią :) jedyny, który od początku do końca zawinęłam sama wyszedł doskonały i nic nie wypłynęło - za to został jako pierwszy zjedzony zanim zdążyłam pomyśleć od podmianie na inny :)