Płatki orkiszowe przypominają wyglądem te owsiane, ale mają nieco inny smak. Są więc dla owsianych ciekawą alternatywą :)
Z płatkami orkiszowymi w roli głównej usmażyłam pyszne placuszki na śniadanie. A dokładniej to... ja zrobiłam ciasto, a smażył Mąż :) ale oczywiście możesz je usmażyć z płatkami owsianymi. Na śmietanie wyszły delikatne (tu też można użyć jogurtu naturalnego).
Przygotowanie jest ekspresowe, dlatego polecam na szybkie śniadanie, przekąskę na drogę czy do pracy.
Zdjęcia placuszków robiłam na przecudnej tacy śniadaniowej ze sklepu internetowego
My Gift Dna. Niedługo zaprezentuję ją w całej okazałości ;)
Składniki:
200g śmietany 18%
1 szkl. płatków orkiszowych
2 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Jajka krótko miksujemy, łączymy ze śmietaną i miodem. Wsypujemy płatki orkiszowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy całość (ja zmiksowałam). Odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wykładamy porcjami po łyżce masę, lekko ją spłaszczając i formując placuszka. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego :)