Pizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie do muffinek. Zrobiłam je w bardzo prostej wersji, bo ogólnie rzecz biorąc takie u nas mają najlepsze wzięcie, ale jednak prócz kiełbasy i sera pojawiła się cukinia. Mamy już na nią sezon i jest nawet w ogrodzie, dlatego zaczyna się rozgaszczać w codziennych posiłkach - i dobrze, bo to warzywo jest bardzo zdrowe i cieszę się, że Zuzia cukinię lubi. Z Wikusią gorzej ;) ale po wyjęciu akurat tego składnika wsuwała resztę aż miło :)
Jeśli już mowa o okazjach, to jedną z takich okazji jest posiłek w plenerze, jednak w tradycyjnej formie pizza byłaby średnim pomysłem. Gdy myślę "piknik" przed oczami mam głównie to, co można łatwo zapakować, a potem zjeść ręką, czyli tzw. finger food i nie musi być na ciepło. Te rollsy smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno i je się je bardzo wygodnie, bez brudzenia rąk.
Gdy o piknik zapytałam Zuzię i co by chciała, by jej przygotować do zjedzenia na dworze odpowiedziała, że pizzę! :) lubi, choć muszę przyznać, że tylko domową, bo już dwa razy miała okazję w pizzerii i po jednym kęsie rezygnowała, a w domu prosi o nią w każdą niedzielę. Dlatego pomysł rollsów wydał mi się najlepszy - raz, że domowe, dwa, że miała być pizza i smak został zachowany, a trzy - dziewczynki naprawdę je jadły na dworze i to był świetny wybór, bo nawet się nie ubrudziły. A jak pięknie pomagały w fotografowaniu (w tym podjadając produkty z kadru:D).
Polecam takie muffinrollsy na piknik, śniadanie, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, przekąskę na dłuższą trasę samochodem, kolację, czy kinder party - pyszne i znikną bardzo szybko :)
|
Muffinrollsy o smaku pizzy |
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
3/4 szkl. ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka margaryny Optima Omega 3
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
Nadzienie:
sos lub koncentrat pomidorowy
cukinia
ser żółty w plastrach
cienko pokrojona kiełbasa kanapkowa lub inna wędlina
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, zagarniając coraz więcej mąki, aż wytworzy się papka o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na moment, a gdy drożdże zaczną pracować dodajemy sól, przyprawę do pizzy (gdy nie masz gotowej mieszanki naturalnych składników, dodaj bazylię, oregano i tymianek, mogą być też zioła prowansalskie) i wstępnie wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy margarynę (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii (łatwo je zrobić obieraczką do warzyw), na każdy plaster cukinii nakładamy plastry sera (docięte do jednakowej szerokości) i połówki plasterków kiełbasy kanapkowej. Ciasto rozcinamy wzdłuż każdego paska z nadzieniem, zwijamy w rollsa i wkładamy do wgłębień w formie do muffinek. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut.
|
Muffinrollsy o smaku pizzy |
|
Muffinrollsy o smaku pizzy |
|
Muffinrollsy o smaku pizzy |