Po prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste do przygotowania, polecam szczególnie na obecne upały!
Składniki:4 białka
125g serka mascarpone
4 dojrzałe kiwi
1/2 szkl. cukru
herbatniki pełnoziarniste
Sposób przygotowania:Białka wybijamy do metalowej miski, umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą się ściąć nad gorąca wodą, trzeba tego pilnować). Kiwi obieramy i blendujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek (można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich).
Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem. Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy po 1/2 herbatnika i chłodzimy w lodówce.