Z domowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej na patelni z każdej strony, więc mam od razu pomysł na kolejne porcje mięsa :)
Składniki:
1,5-2 kg kawałek boczku 10 ziaren ziela angielskiego 10-13 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki soli 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku
W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Zamarynowane mięso nacinamy w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia obrane ząbki czosnku. Całość posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą kminku. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy boki. Folię delikatnie nacinamy i układamy na blasze. Pieczemy około 2 godziny (jeśli boczek jest chudy i cienki trochę krócej) w 180 stopniach. Po wyjęciu rozcinamy worek, a boczek wyjmujemy na talerz, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Koperkowy schab , parzony na kanapki domowa wędlina Koperkowy schab , jest to niezwykle ,aromatyczna i soczysta wędlina , która nie przysparza kłopotów w wykonaniu , nawet Read More ...
Artykuł Koperkowy schab, p...
Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczeń … ulubiony przysmak mojego Szanownego Małżonka … pieczony boczek w formie rolady … z dużą ilością suszonego majeranku! Taka domowa wędlina smakuje najlepiej! Szczerze się przyznam, że też ją czasem czę...
Boczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska.Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym p...
Już wielokrotnie Wam pisałam, że domowa wędlina jest najlepsza. Muszę się wam pochwalić, że nawet
Post Pieczony, wędzony boczek z czosnkiem, majerankiem i papryką pojawił się poraz pierwszy w KuchniaBreni.
Boczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. A pr...
W samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania!Składniki:B...