Cudze chwalicie, swoje znacie ? Na wystawie światowej EXPO w Mediolanie podczas tygodnia polskiego zachwalano i pokazywano wszystko co polskie, czym chcemy się chwalić. I w sumie żadnym zaskoczeniem nie jest to, że chwaliliśmy się „Stołem polskim”. Dużo mówiono o rolnictwie i po raz kolejny zachwalano nasze polskie jabłka. Rozdano je chyba wszystkim, którzy chociaż pojawili się w pobliżu polskiego pawilonu.
A skoro wszystkich to cieszy, to i na naszym stole wylądowały jabłka. Dobre, polskie, soczyste i sycące.
Dodatkową zaletą tych racuchów jest to, że zrobione na pszenno-żytniej mące a dużo zdrowsze.
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 200 g mąki (mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleb pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami)
- 150 ml woda (mineralna niegazowana)
- 1 jajo
- ½ łyżeczki cynamon
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (grube oczka).
Mąkę, wodę i jajko zmiksować w misce na koniec dodać jabłka. Łyżką formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanej beztłuszczowej patelni.
Podawać z miodem.




SMACZNEGO
(M)