W moim kalendarzu rzadko zdarzają się luki. Każdy dzień rozpoczynam jak najwcześniej mogę i wykorzystuję każdą minutę aż do późnego wieczora. Wygospodarowałam jednak jeden poranek tylko dla siebie i tak niedziela rano stała się moim odpoczynkiem. Wszystko robię bez pośpiechu, łącznie ze śniadaniem. Właśnie tego dnia spod noża wychodzą moi ulubieńcy, na których nie mam czasu w codziennym biegu. Z reguły nie są one wymyślne, lecz dosyć czasochłonne. Jednym z takim prostych, ale wymagających czasu śniadań jest owsianka z pieczonymi jabłkami.
Jeśli nie jesteście posiadaczami wolnych poranków, jabłko można uprażyć w rondelku, skróci to nieco czas przygotowań.
Płatki owsiane oprócz rozpuszczalnego błonnika zawierają witaminy z grupy B, które przeciwdziałają uczuciu zmęczenia i jesiennej depresji
Składniki (1 porcja)
0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 duże jabłko
Szklanka mleka (dowolne mleko roślinne lub nie. Owsiankę można również ugotować na wodzie, nie jest jednak tak kremowa)
¾ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki imbiru
Szczypta soli
Rodzynki lub suszona żurawina
4 daktyle (zamiast daktyli można użyć dowolnej substancji słodzącej. Nie jest to konieczne jeśli jabłko jest słodkie)
Przygotowanie:
Z jabłka wytnij gniazdo nasienne i pokrój je w kostkę. Włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz je ok. 20 minut.
W niedużym garnuszku wymieszaj płatki owsiane, sól, przyprawy i rodzynki. Dodaj pokrojone daktyle lub substancję słodzącą oraz upieczone jabłko. Wymieszaj wszystko, dodaj wody lub mleka i postaw na gaz. Gotuj owsiankę kilka minut aż do wchłonięcia prawie całego płynu. Jeśli nie lubisz gęstej owsianki możesz dodać więcej wody/mleka podczas gotowania lub dodać mleka do ugotowanej już owsianki.
Szarlotka z połówkami jabłek To inaczej szarlotka cesarska. Szarlotka z połówkami jabłek to wspaniałe typowo jesienne ciasto. Cudownie rozpływa się w ustach. Połówka jabłka stanowi jedną porcję i po upieczeniu na półkruchym cieście jest idealnie mięciu...
Szarlotka z bez to klasyczny wypiek jesienny. Kruche ciasto, warstwa z jabkami i do tego piankowa beza, ktra na
Post Szarlotka z bezą pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Szarlotka orzechowa na kruchym ciecie z mnstwem jabek i du iloci orzechw. Przepyszna, prosta szarlotka doskonaa w sezonie jesiennym.
Post Szarlotka orzechowa pojawił się poraz pierwszy w I Lo...
Słyszeliście może, że podobno szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie i chyba każde państwo ma swoją wersję tego pys...
Szarlotka, placek zjabłkami, jabłecznik… jak zwał, tak zwał. Chyba najpopularniejsze wPolsce ciasto standardowe. Szarlotka ma korzenie francuskie, aleciasto zjabłkami jest spotykane nacałym świecie wtej, czy innej fo...
Nie przepadam za szarlotkami, jeżeli już ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = p...
Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu...