Lato to taki czas, kiedy w kilka chwil można zrobić pyszny, piękny, owocowy i w dodatku zdrowy deser. U mnie dziś czarna porzeczka, którą to uwielbiam już od dzieciństwa
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , kiedyś często … właśnie latem … jadło się ją wprost z krzaka lub z kwaśną śmietaną i cukrem
… dziś jednak preferuję zdecydowanie lżejszą wersję
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Składniki 4 małe porcje:
2 szklanki czarnej porzeczki
400 g jogurtu naturalnego, gęstego
1 łyżka miodu, można pominąć
Dodatkowo:
kilka porzeczek do dekoracji
1-2 łyżki jogurtu do dekoracji
1 łyżka płatków owsianych do posypania
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wsypujemy umyte i odszypułkowane owoce czarnej porzeczki, przekładamy jogurt (pozostawiamy 1-2 łyżki do dekoracji deseru), dodajemy miód, jeśli chcemy trochę posłodzić i miksujemy (użyłam tzw. miksera „żyrafa”)
Deser przekładamy do szklaneczek, ma wierzch wykładamy po kleksie jogurtu, układamy porzeczki i posypujemy płatkami owsianymi. Podajemy
Smacznego!
