Cześć =) Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa.
Robię ją o każdej porze roku, zarówno z ryżem, jak i makaronem, choć preferuję z ryżem, jeśli mam ochotę na pomidorową z ryżem lub z makaronem, jeśli mam ochotę na pomidorową z makaronem. Jeśli robię ją z makaronem, to jest to zazwyczaj makaron muszelka, rzadziej makaron kokardka.
Tym razem moją zupę pomidorową podałem z makaronem wstążka. W tej wersji jest do zupa bezmięsna.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy pomidorowej w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
- włoszczyzna
- śmietana krem do zup, najlepiej 18%
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- butelka passaty pomidorowej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie zagotowujemy przez około 30 minut.
3) Po tym czasie dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i gotujemy przez 60 minut na wolnym ogniu.
4) Na 20 minut przed końcem dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
5) W zupie zostawiamy marchew, natomiast wyciągamy por, seler i pietruszkę.
Smacznego =)