Cześć =) Dzisiejsza zupa krem zrobiona jest z białych, delikatnych w smaku, warzyw. Kremowy charakter i konsystencję dopełnia dodatek gęstej słodkiej śmietany, a charakterystyczna nuta smakowa pochodzi od gałki muszkatołowej i tymianku, przypraw niezwykle pasujących do dań z kalafiora i ziemniaków. Ser natomiast dobrze, gdy będzie o zdecydowanym ostrym lub słonawym smaku, np. gruyere, cheddar, parmezan. Na koniec nieco ostrej papryki, najlepiej wędzonej oraz kilka listków świeżej zieleniny i zupa gotowa =)
Potrzebne będą:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- ok. 450g kalafiora, może być mrożony
- 750ml wody
- sól, gałka muszkatołowa, tymianek
- 150ml słodkiej śmietany 30%
- 5-6 łyżek startego twardego sera
- ostra wędzona papryka do posypania
- świeża zielenina do posypania
Sposób wykonania:
1) Wszystkie warzywa kroimy drobno.
2) Na dnia garnka do zupy podgrzewamy oliwę z masłem i szklimy przez kilka minut cebulę z czosnkiem.
3) Dodajemy pozostałe warzywa, wodę, sól, tymianek i gałkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
4) Blendujemy zupę, dodajemy śmietanę i ser, następnie jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy, po czym ewentualnie uzupełniamy, stopień przyprawienia.
5) Indywidualne porcje w miskach posypujemy wędzoną papryką i świeżą zieleniną, np. pietruszką lub tymiankiem.
Smacznego =)
Agnieszka