Cześć =) Świeże i chrupiące surówki z warzyw, to zawsze mile widziany dodatek do każdego posiłku, od śniadania po kolacje. Może być też zdrową i energetyzującą przekąską między posiłkami. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na surówkę z czerwonej papryki =)
Potrzebne będą:
- 1 czerwona papryka pokrojona dość grubo
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku
- trochę drobno posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) Paprykę i cebulę wkładamy do miski, skrapiamy oliwa i octem balsamicznym (oliwy i octu mniej więcej 2/1).
2) Posypujemy lekko solą, mieszamy i odstawiamy na 30 lub więcej minut, aby warzywa nieco zmiękły i przeszły smakami octu i soli.
3) Przed jedzeniem dodajemy szczypior i cebulę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i sprawdzamy smak, który powinien być orzeźwiająco kwaskowo-słonawy, który w razie potrzeby udoskonalamy.
Smacznego =)
Agnieszka