Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa.
Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od tego, które zazwyczaj jadamy na codzień (choć ja na codzień jadam głownie dziczyznę).
Jego mocno czerwony (czy wręcz ciemny) kolor, to oznaka większej zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami dodatkowymi.
Dziś chciałbym przedstawić steki z jelenia (z udźca), podane na rozgrzanym kamieniu z lawy wulkanicznej, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, świeżej sałatki, żurawiny, ogórków kiszonych i sosu czosnkowego. Tak podanego jelenia zjadłem z okazji Dnia Dziecka, na który zaprosili mnie rodzice i ciotka Hanka, do poznańskiej restauracji "U myśliwych", którą serdecznie polecam.
Mięso z jelenia, to kwintesencja dziczyzny. Smakuje i pachnie knieją oraz wiatrem.
Do dziczyzny wyśmienicie pasuje również kasza, czerwona kapusta, buraczki, grzybki marynowane, oraz wiele innych dodatków, które zostaną zaprezentowane w naszych kolejnych przepisach, dotyczących, sarny, jelenia, dzika czy zająca.
Zapraszam wszystkich do przygotowania jelenia w taki sposób, ponieważ naprawdę warto! Darz bór!
Cześć, Dziś zapraszam Was na danie, którego aromat zdecydowanie wpisze się w jesienne, ciemne wieczory i spokojne weekendowe gotowanie. W porównaniu do większości przepisów na mięso z jelenia, tym razem zamiast marynowania mięsa przez kilkanaście-kilka...
Przepis na steki z polędwicy z Dzika Zaczyna się jesień zaczyna się dziczyzna. Dzisiaj przedstawiam Wam chyba najprostszy z przepisów na dziczyznę i najkrótszy w przygotowaniu, co oczywiście wynika z tego, ze danie przygotowane jest z najdelika...
W powszechnej opinii najlepsze mięso na steki to polędwica wołowa. Niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Jednak nie każdy ma możliwość przekonać się o tym samemu ponieważ cena polędwicy to około 80 zł za kilogram. Co zatem mogą zrobić miłośnicy krótko s...
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa.Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od tego, które zazwyczaj jadamy na codzień (choć ja n...
Kupiłam gulasz z jelenia i zastanawiałam się, jak go przyrządzić. Pierwsza moją myślą, był jeleń w czerwonym winie. Zaczęłam jednak kombinować, wertując kilka książek. Aż do momentu, gdy w ręce chwyciłam Włoską wyprawę Jamiego Jamiego Oli...
Mocnym filarem kuchni polskiej jest bardzo rozbudowana tradycja myśliwska, opierająca się na mięsach zwierzyny łownej oraz ptactwa. Polowania były ważnym rytuałem społecznym, który ustanawiał także ...
Post Kuchnia myśliwska Darz Bór! pojawił s...
Drink na tych, którzy lubią ziołowe smaki główną rolę gra tu bowiem Jagermeister. Niemiecki likier w charakterystycznej, zielonej butelce z obrazkiem jelenia to jeden z tych, których warto choć raz w życiu spróbować.