Cześć =) Uwielbiam jeść sakiewki jajeczne, zwłaszcza w towarzystwie ulubionych dodatków. To prosty obiad, który można przygotować w środku tygodnia lub w sobotę, gdy mamy dużo innych zajęć.
Przygotowanie sakiewek jajecznych jest bardzo łatwe.
Sakiewki jajeczne podajemy z wybranymi dodatkami. W tym przypadku prezentuję sakiewki jajeczne, które zrobiła dla mnie moja koleżanka, podane z ziemniakami i sałatka z pomidora i sałaty lodowej.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania takiego obiadu, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 6 jajek
- sól
- oliwa/olej
- folia spożywcza
- ulubione dodatki
Sposób wykonania:
1) Ucinamy niewielki kawałek folii spożywczej, środek smarujemy oliwą.
2) Folię wkładamy do małej miski i wbijamy jajko.
3) Jajko trochę solimy, szczelnie zakręcamy i spinamy spinaczem do woreczków.
4) Sakiewki przypinamy drugim spinaczem do drewnianej łyżki, aby mogły być gotowane w pozycji wiszącej, nie dotykając dna garnka. Wówczas sakiewki mają ładniejszy kształt.
5) W garnku zagotowujemy wodę, łyżkę z sakiewkami kładziemy na garnku i gotujemy 10-12 minut, w zależności od wielkości jajka. Jajka mają być ugotowane na twardo.
6) Po tym czasie jajka odwijamy z folii i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
7) Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego =)