Cześć =) Pstrąg łososiowy niewiele różni się wyglądem i smakiem od łososia i można go przyrządzać na podobne, jak łososia, sposoby. Jest bardziej zbliżony smakiem i wyglądem do łososia, niż pstrąga. Smak ma trochę bardziej rybny, w porównaniu do niezwykle delikatnego łososia. No i jest od łososia nieco mniejszy i szczuplejszy =)
Dziś przedstawiamy filet z pstrąga łososiowego upieczony w całości, a przyprawiony sporą ilością czosnku i koperku, czyli tym, co łososie lubią najbardziej =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- filet z pstrąga łososiowego (ok. 600-700g)
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- czosnek suszony w proszku lub świeży (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę)
Sposób wykonania:
1) Filet układamy na blasze, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
2) Na całym filecie układamy sporo czosnku i koperku.
3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy 20 minut.
4) Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego =)