Cześć =) Ryby to nie tylko smaczny zamiennik mięsa, ale też prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Ryby na co dzień, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się zdrowiem i długo wyglądać młodo. Są niczym pigułka zdrowia i młodości. Pstrągi żyją wyłącznie w czystych i zimnych wodach, głownie rzekach, rzadziej jeziorach. Jest to ryba dostępna w sprzedaży przez cały rok, a okazy hodowlane, są bardzo zbliżone jakością i smakiem do pstrągów żyjących w naturze. Pstrąg jest rybą, którą głównie przygotowuje się w całości. Pstrągi, zwłaszcza świeże, są tak wspaniałe w smaku, że nie wymagają wielu dodatków. Tu sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Dziś zapraszam na pstrąga, którego złowiłem w Brdzie, w Borach Tucholskich. Jeśli ktoś nie wędkuje, to bez problemu można zakupić okazy hodowlane - na hali rybnej, czy po prostu w sklepie. Mojego pstrąga wypatroszyłem i oporządziłem przy użyciu scyzoryka po dziadku Lubku i scyzoryka Victorinox, który dostałem w prezencie od dziadka Czesława. Zapraszam wszystkich do przygotowania pstrąga w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest bardzo duża. Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.
Potrzebne będą (na 2 porcje): - 2 całe, wypatroszone pstrągi (każdy po około 300g) - ja patroszę samodzielnie, ale w sklepach dostępne są już wypatroszone tuszki - 2-3 marchewki lub inne ulubione warzywa, np. brokuły czy kalafior. - kilka kartofli - 4 gałązki koperku - sól, pieprz
Sposób wykonania: 1) Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. 2) Do wnętrza ryb wkładamy po 2 gałązki koperku. 3) Ryby gotujemy w parowarze przez około 20 minut.
Pstrąg łososiowy to ryba polecana osobą na diecie. Zawiera niewiele kalorii i ma delikatny smak. 100g pstrąga łososiowego zawiera ok. 90-100 kcal. Oczywiście wszystko zależy od sposobu w jaki go podamy. Pstrąg łososiowy z buraczkami to [...]
Artykuł Ps...
Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu? To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można p...
Hej :-) Jak tam pogoda u Was ?? Też tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy gotowany na parze, oprószony solą i pieprzem, do tego troszkę masła, czosnek i por :-). Jako dodatek...
W pierwszy dzień Nowego Roku zawsze jemy na obiad rybę.To nasza wieloletnia tradycja.Przed świętami zaopatruję się w większą ilość ryb,zamrażam je i przygotowuję dopiero w pierwszych dniach stycznia.Święta niosą ze sobą tyle pyszności i kulinarnych sza...
Słodko-kwaśna ryba w połączeniu z ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi na ciepło. Gotowanie na parze pozwala zachować w produktach większość witamin. Składniki: 400 g. fileta z pstrąga łososiowego 1 łyżka słodkiej musztardy sok z 1/2 cytryny 1...
Pstrąg pieczony w folii Pstrąg tęczowy należy do moich ulubionych, bo przygotowuje się go błyskawicznie i ma niesamowicie pyszne i delikatne mięso. Tak pięknie prezentuje się na talerzu, że zjada się go z wielkim apetytem, ponadto jest doskonały ...
Dla wielu niedziela to czas relaxu. Nie(stety) dla mnie najczęściej jest zabiegana i pracowita. Potrzebowałam szybkiego i smacznego(w koncu to niedziela!) obiadu.Dziś na moim talerzu pstrąg tęczowy przyrządzony na parze i mizeria:Pstrąg z przypra...
Łosoś podobnie jak pstrąg i troć osiąga dużych rozmiarów. Są to ryby drapieżne, więc struktura ich włókien mięsniowych jest o wiele bardzej rozbudowana. Zawierają również ...
Post Łosoś na parze pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
...