Cześć =) Uwielbiam grzyby pod każdą postacią. Dziś zapraszam na pieczarki grillowe pieczone z serem pleśniowym. Grzyby z grillowane lub pieczone z serem pleśniowym, są wspaniałą przekąską, a mogą także stanowić samoistny obiad.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczarek pieczonym z serem pleśniowym, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- kilka większych pieczarek, najlepiej grillowych
- oliwa
- ser pleśniowy (np. brie lub camembert)
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Pieczarki dokładnie oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Delikatnie wyłamujemy trzonki.
2) Kapelusze oprószamy z obu stron dość obficie solą i odkładamy na talerz blaszkami do dołu na około godzinę.
3) Po tym czasie grzyby puszczą dużo wody, więc ponownie je osuszamy, oprószamy pieprzem i smarujemy ze wszystkich stron oliwą.
4) Tak przygotowane pieczarki układamy na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym, blaszkami do dołu i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Następnie odwracamy i pieczemy jeszcze przez 3-4 minuty. W zagłębieniu kapeluszy może pojawiać się płyn, wtedy trzeba go delikatnie wylać, a w to miejsce nałożyć po kawałku sera bez skóry, po mniej więcej łyżeczce, żeby wypełnić otwór, ale nie czubato.
5) Pieczarki pieczemy jeszcze przez chwilę, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego =)