Cześć =) Kaszanka, to wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, skórek wieprzowych oraz tłuszczu - popularny w kuchni polskiej, słowackiej, węgierskiej i niemieckiej.
Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Podstawowymi dodatkami, które dodajemy do kaszanki, to: cebula, pieprz i majeranek. Do wyrobu kaszanki używa się kaszy jęczmiennej (widoczna na zdjęciu) lub gryczanej.
Do Polski kaszanka trafiła w XVII w. Pisał o tym Jan Chryzostom Pasek, żołnierz hetmana Stefana Czarnieckiego podczas wyprawy do Danii w 1660 r.:
"
Wołu, wieprza, albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych, albo tatarczanych, to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał...".
Dziś zapraszam na kaszankę podaną na zimno z ogórkiem kiszonym.
Smacznego =)