Cześć =)
Foie gras, to wątróbka z kaczki lub gęsi, specjalnie tuczonych. To tradycyjne, świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Dziś zapraszam na kanapki z tym wspaniałym delikatesem.
W dosłownym tłumaczeniu,
foie gras, to "tłusta wątróbka". Już 4500 lat temu starożytni Egipcjanie odkryli wspaniały smak drobiowych wątróbek i zaczęli dokarmiać ptaki figami i innymi smakołykami, aby uzyskać jeszcze delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję. Następnie tradycję tą rozpowszechnili Żydzi, którzy nie jedząc wieprzowiny, wytwarzali gęsi smalec.
W XV w. za sprawą odkrycia Ameryki, w Europie pojawiła się kukurydza, która okazała się doskonałą paszą dla drobiu. A wiek XIX i wynalezienie puszek, pozwoliły dotrzeć temu przysmakowi francuskich królów i wieśniaków - na stoły całego świata.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kanapek z foie gras z kaczki, ponieważ naprawdę warto!
Smacznego =)