Cześć =) Bardzo lubię jajka podawane na śniadanie, w przeróżnej postaci.
Jajka sadzone na boczku goszczą u mnie bardzo często podczas sobotnich i niedzielnych śniadań - to już taka tradycja. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne.
Jajka na boczku (na bekonie), to typowe śniadanie dla kuchni angielskiej czy amerykańskiej, znane chyba na całym świecie.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania jajek sadzonych na boczku, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje)
- 2-4 jajka
- 2-6 plasterków wędzonego boczku
- sól, pieprz
- szczypiorek (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1) Patelnię rozgrzewamy.
2) Układamy plastry boczku i na średnim ogniu smażymy na chrupko z obu stron.
3) Wbijamy jajka i smażymy, aż zetnie się białko.
4) Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
5) Podajemy od razu. Samo lub na przykład z pieczywem.
Smacznego =)