Cześć =) Dziś zapraszam wszystkich na galaretkę drobiową. To świetny pomysł na kolację, śniadanie, czy przyjęciową przekąskę. Przygotowujemy ją także na święta.
Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niespecjalnie kaloryczna. Ładnie podana może być ozdobą stołu na przyjęciu. Bardzo lubię galaretkę drobiową i robię ja bardzo często.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania galaretki drobiowej, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 1 litr rosołu drobiowego
- ugotowana pierś kurczaka z rosołu
- 1 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu (20 g)
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1 ugotowana marchew z rosołu
- sól, pieprz
- opcjonalnie ugotowane jajko na twardo
Sposób wykonania:
1) Rosół przecedzamy przez bardzo gęste sito, zagotowujemy i wyłączamy. Wsypujemy suchą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.
2) Dno pojemniczków lub małych salaterek wykładamy niewielkimi porcjami ugotowanej i pokrojonej marchewki i groszku (możemy również dodać cząstki ugotowanych na twardo jajek). 3) 3) Całość przykrywamy podzielonym mięsem kurczaka.
4) Zalewamy wszystko przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego =)