Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kasztanowa Kuchnia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1098
Kategorie
113
Stek z polędwicy wołowej (8)
Cześć =) Stek z polędwicy wołowej, czyli tzw. filet mignon, to najszlachetniejszy i najdelikatniejszy stek z wołowiny. Ma niezwykle miękką, aksamitną konsystencję, wprost rozpływającą się w ustach.Najlepszy stek jest wtedy, gdy jest spieczony na...
Kasztanowa Kuchnia
Obiady i kolacje
,
Potrawy mięsne
,
Wołowina
,
Kuchnia amerykańska
,
Grill
,
Steki
Potrawka wołowa z warzywami (Beef Stew) (2)
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę jednogarnkową, w krajach anglojęzycznych nazywana: "stew", a w tym przypadku Beef Stew, czyli po polsku - wołową potrawkę z warzywami.Stew jest bardzo popularne w Irlandii (Irish Stew - z dodatkiem jagni...
Kasztanowa Kuchnia
Obiady i kolacje
,
Potrawy mięsne
,
Potrawy jednogarnkowe
,
Wołowina
,
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
,
Kuchnia szkocka
Rosół drobiowy (5)
Cześć =) Rosół, to tradycyjna polska zupa, którą większość polskich rodzin je w niedziele, jako pierwsze danie, po powrocie z kościoła.Dziś zapraszam na rosół drobiowy, w po obiedzie - na obowiązkowy, niedzielny spacer.Smacznego =)
Kasztanowa Kuchnia
Kuchnia polska
,
Zupy
,
Drób
,
Kurczak
,
Rosół
Sałatka z pomidorów (3)
Cześć =) Pomidory lubię pod prawie każdą postacią i spożywam ich przez cały rok bardzo dużo, czy to jako pomidora jedzonego samodzielnie, czy to jako sok pomidorowy, czy to w sałatce.Staram się codziennie jeść przynajmniej jednego pomidora i wypijać co...
Kasztanowa Kuchnia
Przekąski i przystawki
,
śniadania i kolacje
,
Warzywa
,
Pomidory
,
Sałatki
Święta, święta i po świętach
Cześć =) Mam nadzieję, że Wasze Święta były udane, bo moje tak. Przeżywałem je w rodzinnej i refleksyjnej atmosferze. Poniżej przedstawiam piękną kartkę świąteczną, którą dostałem od Agnieszki =)=)
Kasztanowa Kuchnia
świąteczne
,
Wielkanoc
Barszcz biały na zakwasie z mąki ryżowej
Cześć =) Biały barszcz lub żurek to tradycyjna potrawa goszcząca na polskich wielkanocnych stołach. Obie te zupy są podobne w smaku, lecz różni je kilka szczegółów. Żurek robiony jest na bazie mocnego zakwasu z mąki żytniej i tradycyjnie nie jest zabie...
Kasztanowa Kuchnia
Kuchnia polska
,
Zupy
,
świąteczne
,
Wielkanoc
Jajka w gniazdkach
Cześć =) Jajka w gniazdkach, to iście wiosenny akcent na wielkanocnym stole. Potrzebne do nich będą jajka ugotowane na twardo, albo jajka marynowane, widoczne na poniższych zdjęciach. Gniazdka wykonujemy z liścia sałaty, na którym umieszczamy trochę ma...
Kasztanowa Kuchnia
Jajka
,
świąteczne
,
Wielkanoc
Marynowane jajka na twardo
Cześć =) Wielkanocnym czasem, z wielkanocnymi życzeniami wiosny w sercu i za oknem, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na marynowane jajka na twardo =)Ich ciemno-czekoladowy kolor to wynik tygodniowego marynowania w marynacie zawierającej dużą ilość octu bals...
Kasztanowa Kuchnia
Jajka
,
świąteczne
,
Wielkanoc
Wielkanoc (2)
Wesołych Świąt Wielkiej NocyżyczyKasztanowa Kuchnia =)
Kasztanowa Kuchnia
świąteczne
,
Wielkanoc
Nadchodzi Święto Wielkiej Nocy
Cześć =) Już za kilka dni Święto Wielkiej Nocy. Oprócz wielkiego oczekiwania na zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, trwania w poście i związanej z tym radości, wielu z nas zapewne przygotowuje wspaniałe, tradycyjne, wielkanocne potrawy. Tak też jest w m...
Kasztanowa Kuchnia
Kuchnia polska
,
świąteczne
,
Wielkanoc
Jajecznica (8) z kiełbasą z dzika
Cześć =) Jajka, to nie tylko jeden z najsmaczniejszych i najwartościowszych produktów żywnościowych, ale również nieskończona ilość możliwości kulinarnych. Praktycznie za każdym razem można zrobić z nich co innego, wykorzystując najróżniejsze dodatki.D...
Kasztanowa Kuchnia
Kuchnia polska
,
śniadania i kolacje
,
Jajka
Groch z kapustą (2) i kiełbasą z dzika
Cześć =) Groch z kapustą, to jedna z najbardziej klasycznych i tradycyjnych potraw wigilijnych. Do tej pory potrawę tą przygotowywałem jedynie raz w roku, właśnie w Wigilię, ale postanowiłem robić ją częściej.Groch z kapustą pochodzi z moich rodzinnych...
Kasztanowa Kuchnia
Kuchnia polska
,
Obiady i kolacje
,
Potrawy mięsne
,
Dziczyzna
,
Dzik
Surowka z czerwonej papryki
Cześć =) Świeże i chrupiące surówki z warzyw, to zawsze mile widziany dodatek do każdego posiłku, od śniadania po kolacje.Może być też zdrową ienergetyzującą przekąską między posiłkami.Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na surówkę z cze...
Kasztanowa Kuchnia
Przekąski i przystawki
,
Potrawy bezmięsne
,
Sałatki
Foie gras z kaczki
Cześć =) Foie gras, to wątróbka z kaczki lub gęsi, specjalnie tuczonych. To tradycyjne, świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni.W dosłownym tłumaczeniu, foie gras, to "tłusta wątróbka". Już 4500 lat temu starożytni ...
Kasztanowa Kuchnia
Przekąski i przystawki
,
śniadania i kolacje
,
Drób
,
Kaczka
,
Podroby
,
Kuchnia francuska
Chorizo
Cześć =) Chorizo to rodzaj pikantnej kiełbasy pochodzącej z półwyspu iberyjskiego. Przeważnie występuje w stanie suszonym, ale bywa chorizo również surowe, używane do potraw gotowanych, jak np. popularna portugalska zupa z jarmużu, caldo werde. Suszone...
Kasztanowa Kuchnia
Potrawy mięsne
,
Wieprzowina
,
Kiełbasy
,
Kuchnia portugalska
,
Kuchnia hiszpańska
Sum (2) w sosie śmietankowo-kaparowym
Cześć =) Sum, to ryba słodkowodna o dość delikatnym smaku i różowo-białym mięsie i zwartej strukturze. Ryba ta charakteryzuję się kilkoma parami sumiastych "wąsów". Filety z suma smakują wybornie tak w wersji pieczonej, jak i smażonej. Dziś Kasztanowa ...
Kasztanowa Kuchnia
Obiady i kolacje
,
Ryby
←
Poprzednia
65
66
67
68
69
Następna
→