Sałatka powstała przy okazji urodzin Ww. Od dłuższego czasu chciałam zrobić klasyczną imprezę, dostałam akceptację, więc podziałałam. Śledzie, zimna płyta, sałatki, wiecie jak jest. Do połączenia kurczaka, ananasa i kukurydzy nie trzeba nikogo przekonywać. Sylwester już za parę dni, więc może ktoś z Was skorzysta z przepisu.
Składniki:
170 g drobnego makaronu (ja użyłam w kształcie ryżu)1 wędzone udko z kurczaka1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa1 mała cebula1 ząbek czosnkupół pęczka koperku1 łyżka majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprz
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mięso obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Ananasa i cebulę kroimy również w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego kukurydzę, rozdrobniony czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, poszatkowany koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki.