Zacznę może od tego, że nie wiem czy idealnie zgrają się proporcje w przepisie. Ja mam banię na punkcie tego farszu, więc w trakcie robienia naleśników, bezczelnie wyjadałam go z miski. Myślę jednak, że powinno być ok. Trzeba tylko mądrze rozdzielić farsz na ilość naleśników. Zresztą, niektóre wychodziły mi za bardzo nadziane, część była lekko licha. Jak się pomyśli bardziej niż ja :), będzie ok. Róbcie więc na potęgę i jedzcie ile wlezie, farsz też.
Składniki:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
500 g ziemniaków
400 g białego sera (ja użyłam półtłustego)
1 cebula
sól
pieprz
olej rzepakowy
jogurt naturalny
(przepis na około 8 naleśników)
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy je przez praskę lub ubijamy na gładką masę, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do miski wrzucamy ziemniaki, ser, cebulę, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy. Z mleka, wody, mąki i jajka robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je na oleju rzepakowym. Z tej ilości wyszło mi 8 naleśników, ale to wszystko zależy od ich grubości i średnicy patelni. Naleśniki faszerujemy serem z ziemniakami, formujemy z nich rulony lub trójkąty - jak lubicie. Przed podaniem można je podsmażyć z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Dzisiaj propozycja dla miłośników pierogów ruskich. Zainspirowana kształtem gruzińskich chaczapuri adżarskich uformowałam drożdżowe bułeczki, które wypełniłam farszem do pierogów. Pierwotnie w gruzińskich łódeczkach zapieka się sery i jajko, ale ta wer...
Szybkie paszteciki z farszem ruskim Chrupiące, bo upieczone na gotowym cieście francuskim. Szybkie paszteciki z farszem ruskim to smaczna przekąska na ciepło. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas domowym przyjęć ale również na obiad z kubkiem maślan...
Dziś przepis na naleśniki w trochę innym, słonym wydaniu. Są idealną alternatywą dla miłośników pierogów ruskich, ze względu na użyty farsz. W dodatku przygotowanie nie zajmuje pół dnia jak w przypadku pierogów, także przepis z pewnością przypadnie do...
Pierogi z kapustą i grzybami To jedna z moich ulubionych Wigilijnych potraw. Pierogi z kapustą i grzybami są obok pierogów ruskich i pierogów z mięsem, najchętniej jadanymi pierogami w Polsce. Każdy bar czy sklep z wyrobami garmażeryjnymi ma w ofercie ...
Parę dni było ciszej na blogu. To wszystko ze względu na to, że szaleję na zumbie! Przedwczoraj przegapiłam nawet międzynarodowy dzień pizzy i jednocześnie dzień naleśnika. Postanowiłam to nadrobić w weekend. A dla tych, którzy wczoraj zajadali...
Dzisiaj połączenie moich dwóch ulubionych dań. Pierogów ruskich i krokietów. Pomyślałem co najbardziej z obu lubie. W pierogach uwielbiam farsz, a w krokietach chrupkość. Do tego dodałem ciężki sos serowy i wyszło danie moich marzeń. Składniki n...
KROKIETY PO UKRAIŃSKUJestem. Nie zniknęłam. Jedynie coś musiało pójść w odstawkę ostatnio. Padło na blog. Ale wróciłam z nowymi zjdęciami, pysznościami i inspiracjami. Dziś klasycznie.Danie z serii klasyki barów mlecznych. Odkryłam je dawno temu w czas...
Przepis na krokiety ruskie, przepis jest w rodzinie od jakiegoś czasu. zapraszam do skorzystania - fajna alternatywa do krokietów z mięsem, lub tych z pieczarkami i serem.Składniki na farsz:1 kg ziemniaków ugotowanych i przetartych przez praskę0,...