Ostatnio chwaliliśmy się naszym świeżo zakupionym blenderem marki Omniblend. Od tej pory cały czas go testujemy i wykorzystujemy jego imponujące możliwości w różnych potrawach. O koktajlach owocowo-warzywnych nie będziemy się rozpisywać, bo wiadomo, że wysokoobrotowe blendery miksują wszystko na idealnie gładkie smoothie w kilka sekund. Nam spodobała się bardzo opcja podgrzewania i cały czas zajadamy pyszne zupy-krem. Dużą zaletą takiego przygotowywania zup jest to, iż blender nie gotuje składników, a tylko je podgrzewa poprzez ruch obrotowy ostrzy, więc wszystkie wartości odżywcze, witaminy itp. zostają zachowane. Smak warzywnych zup jest inny niż tych gotowanych, lecz tylko na ich korzyść. Jako pierwsza pod ostrza poszła dynia - w końcu sezon w pełni, więc trzeba ją zajadać ile tylko się da :)
Składniki (na 2 porcje):- około 300g surowej dyni Hokkaido;
- 2 małe marchewki;
- 1 ząbek czosnku;
- mały kawałek imbiru (ok. 1cm);
- 100-150 ml mleka kokosowego;
- sol, pieprz, ostra mielona papryka;
- olej z pestek dyni do polania zupy po wierzchu.
Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieramy. Kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe, imbir czosnek oraz przyprawy. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 minut (jeżeli wydłużymy czas zupa będzie jeszcze gorętsza, ale nam odpowiadała temperatura po 5 minutach). Jeżeli jest jeszcze potrzeba doprawiamy do smaku, przelewamy na talerze, posypujemy chili i polewamy olejem z pestek dyni.
Tak oto w 5 minut powstała surowa zupa-krem :)